Triunghiuri cu gem

triunghiuri cu gem jpeg

Termenul gem apare enunţat de gastronomul Marcus Gavius Apicius în cea mai veche carte de bucate din lume, apărută în secolul I î.H. Mai târziu, gemul a fost îndulcit cu miere şi inclus în meniul ţărilor din Orientul Mijlociu, pentru că oferea o doză importantă de vitamine din fructe. Din gemul de portocale s-a făcut marmelada. În secolul al XVI-lea, Maria Stuart, regina Mary I a Scoţiei, consuma marmeladă pentru că suferea din pricina carenţei de vitamina C. Numele acestei delicatese dulci este o scurtătură de la „Mary, my Lady“, care în traducere înseamnă „Maria, doamna mea“.

Ingrediente (2 tăvi) 500 g făină 300 ml apă rece 1 praf de sare 500 g unt 1 borcan gem de prune 100 g nuci zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Cerni făina şi dizolvi sarea în apă. Încorporezi făina în apă şi frămânţi până obţii un aluat care nu se mai ţine de degete. Înfăşori aluatul în folie şi-l dai la rece o oră.

Îl întinzi şi aşezi în mijloc untul frământat, pe care l-ai scos de la frigider cu o oră înainte. Uneşti marginile aluatului în mijloc, peste unt, cu aceeaşi tehnică pe care o foloseşti la plăcintele poale-n brâu. Întinzi aluatul cu sucitorul până obţii o foaie lungă, pe care o pliezi în trei. Îl întinzi din nou şi-l împătureşti.

Îl dai la rece 30 de minute, înfăşurat în folie, îl scoţi, îl întinzi şi-l îndoi. Îl dai din nou la rece şi repeţi procedura de trei ori. La final, întinzi aluatul şi decupezi din el pătrate, pe care le ungi cu gem şi presari nuci sfărâmate. Lipeşti capetele şi aşezi triunghiurile într-o tavă tapetată. Le ţii la cuptor până se rumenesc. După ce s-au răcorit, le pudrezi cu zahăr.