Lasagna cu spanac şi somon afumat

lasagna cu spanac si somon afumat jpeg

Obişnuiesc deseori, de sărbători, să pregătesc lasagna cu somon şi spanac. Recunosc, însă, că nu am încercat niciodată să înlocuiesc somonul proaspăt, cu cel afumat. Până când am dat peste această reţetă şi am încercat o lasagna cu spanac şi somon afumat. Declar că este foarte delicioasă şi merită încercată măcar la ocazii speciale.

Lasagna cu spanac şi somon afumat - Ingrediente (4-6 porţii)

Pentru sosul Bechamel

75 g unt 75 g făină, 850 ml lapte sare piper

Pentru lasagna

25 g unt

1 fir praz, spălat şi tocat

400 g spanac proaspăt sau congelat, bine scurs

2 căţei usturoi, curăţaţi şi pisaţi

400 g somon afumat

300 g brânză Cheddar, răzuităp

8–10 foi lasagna

4 fire mărar, tocat

Lasagna cu spanac şi somon afumat - Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180°C (Gaz 4). Pentru a face sosul Bechamel, topeşti untul într-o cratiţă, presari făina şi laşi 1-2 pe foc. Torni cu grijă laptele şi laşi la foc mic să bolborosească, amestecând frecvent, până când se îngroaşă sosul. Asezonezi cu sare şi piper şi dai la o parte.

Pentru lasagna, topeşti jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie la flacără mică. Adaugă prazul, asezonează cu sare şi piper şi înăbuşi 2-3 minute. Adaugi spanacul, usturoiul şi mai laşi pe foc câteva minute. Scurgi lichidul în exces.

Foloseşti restul de unt pentru a unge o tavă. Poate fi ori rotundă, ori dreptunghiulară. Tai somonul afumat în bucăţi mici, cam de 2 cm.

Pui un strat subţire din sosul de bechamel pe fundul tăvii şi aşezi o treime din foile de lasagna (pe care ar fi bine ca, în prealabil, să le fi opărit 30 de secunde). Apoi jumătate din cantitatea de spanac cu praz, urmată de o treime din cantitatea de somon. Acoperi cu o treime din sosul bechamel rămas şi presară puţină brânză pe deasupra. Repetă astfel: stratul cu spanac şi praz, apoi somon afumat, apoi o altă treime din sosul bechamel şi puţină brânză. Continui cu foi, restul de sos bechamel, restul de somon şi brânză rasă. laşi la cuptor 45 de minute până devine aurie. oţi servi cu mărar tocat pe deasupra.