Pentru cei mici, orezul cu lapte este desertul preferat, dar asta nu înseamnă că cei mari nu se pot desfăta cu un desert excelent de orez cu lapte şi mere caramelizate. Transformă un desert simplu şi delicios într-un desert fin şi special, cum se mănâncă numai la restaurant, doar că se face în confortul casei tale.

Orezul cu lapte se poate face şi fără zahăr în felul următor. Se face orezul cu lapte normal, fără să se adauge zahărul. Se lasă la răcit şi când este călâi se pune miere, dar nu când este fierbinte, deoarece mierea îşi pierde din proprietăţi. Ideal este ca orezul să nu aibă mai mult de 40 de grade. Orezul se îndulceşte foarte bine şi cu miere şi este mult mai sănătos.

Ingrediente Orez cu lapte şi mere caramelizate:

Pentru orezul cu lapte:

  • 500 ml lapte
  • 100 g orez
  • 30 g zahăr
  • 1 praf de sare

Pentru merele caramelizate:

  • 4 mere mai mari
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri stafide
  • 60 g zahăr
  • 50 ml cognac

Mod de preparare Orez cu lapte şi mere caramelizate:

Laptele se pune la fiert la foc mic. Orezul se spală de mai multe ori în apă rece. Când clocoteşte laptele, se pune orezul. Apoi, se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă tot timpul. Lăsăm să fiarbă bine şi la final se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit.

Până se răceşte orezul, se curăţă, se spală şi se taie felii merele, după ce s-au îndepărtat cotoarele. Untul se pune în tigaie şi când s-a încins se adaugă merele tăiate, stafidele şi zahărul. Se rumenesc puţin, se lasă să se caramelizeze puţin şi se stinge la final cu cognac. Se lasă pe foc încă 1-2 minute şi se ia tigaia de pe foc.

Se aranjează în cupe sau pahare lungi, aşezându-se în straturi alternative, unul cu orez, unul cu mere caramelizate. Se serveşte imediat, este delicios, dulce şi sănătos. Poftă bună!

Loading...
Evaluează articolul