Deşi în traducere „panna cotta“ înseamnă smântână coaptă, în realitate, ingredi-entele trebuie doar încălzite pentru a se dizolva gelatina. Desertul este specific zonei Piemont din Italia şi reţeta a fost publicată pentru prima dată într-o carte de bucate din anii 1960. Se crede că cea care a inventat reţeta, la începutul anilor 1900, a fost o doamnă originară din Ungaria care locuia în nor-dul Italiei. Astăzi, desertul este inclus în lista celor 2.001 de reţete specifice zonei Piemont.

Ingrediente

Pentru panna cotta

  • 200 ml lapte
  • 200 ml frişcă lichidă
  • 10 g gelatină
  • 80 g zahăr
  • 5 ml esenţă de vanilie

Pentru sos

  • 450 g zmeură
  • 50 ml apă
  • 70 g zahăr

Mod de preparare 

Combini laptele cu frişca şi zahărul şi le aşezi într-o cratiţă pe foc mic, amestecând până se dizolvă zahărul. Compoziţia nu trebuie să fiarbă. După ce s-au omogenizat, dai deoparte şi adaugi în cremă esenţa de vanilie şi gelatina, preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Amesteci şi torni compoziţia într-o formă de silicon, apoi dai panna cotta la rece peste noapte. Pentru sos, amesteci 400 g de zmeură bine spălată cu apa şi zahărul şi le aşezi pe foc. Amesteci constant până dă 2-3 clocote, apoi dai sosul deoparte şi pasezi zmeura. La final, treci sosul printr-o sită deasă pentru a înlătura sâmburii. Torni sosul peste panna cotta înainte să o serveşti şi o decorezi cu zmeura rămasă.

Poftă bună! 

FOTO Shutterstock.com 

Încearcă şi reţeta de Îngheţată de iaurt cu zmeură şi vanilie.

Loading...