Îţi prezentăm o reţetă de pască delicioasă cu brânză şi stafide pe care musafirii tăi o vor face să dispară într-o clipită. Preparată în ajunul Învierii, pasca se coace în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare, iar forma ei aminteşte de scutecele pruncului Iisus – dacă este rotundă – sau de este dreptunghiulară, fiind adesea decorată cu un alt simbol creştin: crucea. Conform unei credinţe străvechi, cojile ouălor folosite la prepararea păştii se aruncă într-o apă curgătoare, care le va purta înspre tărâmul locuit de oameni buni, cărora le vor vesti sosirea Paştelui. Aruncarea cojilor oferă de asemenea protecţia găinilor şi puilor, pe timpul verii, de atacul uliilor.

Ingrediente pentru pasca cu brânză şi stafide

500 g făină
150 g unt
2 ouă
200 ml lapte
50 ml ulei
1 cub drojdie proaspătă Dr. Oetker
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker
1 praf de sare Pentru umplutură
200 g brânză de vaci
750 g smântână
50 g făină
3 albuşuri
5 gălbenuşuri
1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker
150 g zahăr
150 g stafide aurii Dr. Oetker
1 praf de sare
Pentru decor
200 g dulceaţă de vişine
frunze de mentă

Mod de preparare pască cu brânză şi stafide: Dizolvi drojdia proaspătă Dr. Oetker în 100 ml de lapte călduţ. Adaugi o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină şi laşi maiaua deoparte 30 de minute.

Separi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le baţi spumă, apoi adaugi gălbenuşurile, zahărul rămas, sarea, zahărul vanilinat Dr. Oetker, restul de lapte şi uleiul.

Separat, într-un vas adânc, cerni făina. În mijlocul ei faci o adâncitură unde torni maiaua şi compoziţia de ouă. Frămânţi aluatul aproximativ 15 minute.

În tot acest timp, încorporezi untul topit. Acoperi cu un prosop vasul în care este aluatul şi-l laşi la loc cald o oră, până îşi dublează volumul. 4Pentru umplutură, stafidele aurii Dr. Oetker le pui la hidratat în apă călduţă.

Albuşurile le baţi spumă împreună cu sarea, iar gălbenuşurile cu cele două tipuri de zahăr. Adaugi făina, brânza, smântâna, spuma de albuşuri şi stafidele aurii Dr. Oetker hidratate. Amesteci bine până obţii o cremă. 5Aluatul dospit îl împarţi în două. Fiecare bucată o întinzi pe câte o tavă tapetată, inclusiv pe margini.

Peste aluat torni crema de brânză. Le coci câte 40-50 de minute la 180 °C. După ce s-au răcit, le decorezi cu dulceaţă de vişine şi cu frunze de mentă. 

Loading...