Atlasul gusturilor: Placinta cu carne face înconjurul lumii

Acest tip de plăcintă este un preparat aparent simplu, dar cu o istorie și cu o diversitate ce depășesc granițele oricărei bucătării naționale. Aluatul fraged, crocant sau pufos, învăluie o umplutură savuroasă pe bază de carne, rezultând un deliciu culinar pe mesele lumii.

placinta cu carne jpg

Fiecare cultură a reinterpretat rețeta de plăcintă în funcție de propriile gusturi, resurse locale și tradiții gastronomice transmise din generație în generație. În Marea Britanie, meat pie-ul este un simbol al confortului, asociat cu mesele de familie și puburile tradiționale. În Australia, Aussie meat pie este nelipsit din meniurile fast-food și de pe stadioane. Turcii au transformat plăcinta în börek, o capodoperă cu foi subțiri și umpluturi variate, în timp ce rușii își savurează pirozhki-urile calde, ca gustare de stradă sau la sărbători. În Orientul Mijlociu, sambousek-ul aduce o notă condimentată și este adesea prezentat în formă de semilună, fiind nelipsit de pe mesele festive. Deși diferite în formă, ingrediente, condimente și tehnici, toate aceste variante ale plăcintei cu carne au un lucru în comun: capacitatea de a aduna oameni în jurul mesei și de a transmite gustul autentic al unei culturi.

Orientul Mijlociu: Sambousek

sambousek jpg

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

1 linguriță zahăr

1 plic drojdie uscată (25 g proaspătă)

1 linguriță sare 250 ml apă călduță

3 linguri ulei de măsline

Pentru umplutură

300 g carne tocată de vită sau de miel

1 ceapă mare

1 lingură ulei

sare, piper, scorțișoară, nucșoară

opțional, pătrunjel tocat sau muguri de pin prăjiți

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu zahărul și cu apa călduță, lași 10 minute până face spumă, adaugi făina, sarea și uleiul. Frămânți până obții un aluat mare și elastic pe care-l lași o oră la dospit.

Toci ceapa fin, o călești în puțin ulei până devine sticloasă, adaugi carnea tocată și gătești până se rumenește. Adaugi condimentele după gust, lași să se răcească puțin, iar la final pui pătrunjelul tocat și mugurii de pin.

Împarți aluatul în triunghiuri mai mari, pui la mijloc umplutura de carne și alcătuiești, prin împăturire, triunghiuri mai mici pe care le sigilezi și le prăjești în ulei încins până devin aurii. Servești cu sos de iaurt cu mentă.

Rusia: Pirozhki

pirouschi jpg

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

1 plic drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)

250 ml lapte călduț

1 ou

2 linguri zahăr

1 linguriță sare

3 linguri ulei

Pentru umplutură

300 g carne tocată vită sau amestc

1 ceapă mare

2 linguri orez

sare, piper, boia (după gust)

1 lingură ulei

Mod de preparare

Speli și lași orezul la înmuiat în apă călduță.

Dizolvi drojdia în laptele călduț împreună cu zahărul și lași 10 minute să se activeze. Adaugi oul bătut, sarea și uleiul, încorporezi, treptat, făina și frămânți un aluat moale și elastic pe care-l lași la dospit o oră, acoperit cu un prosop umed.

Între timp, prepari umplutura: toci ceapa și o călești în puțin ulei, adaugi carnea, amesteci, adaugi orezul scurs și acoperi cu apă. Gătești până ce apa se evaporă, condimentezi după gust și lași la răcit.

Împarți aluatul în bile egale, întinzi fiecare bilă într-un cerc mic în care pui o lingură de umplutură, sigilezi marginile și modelezi într-o formă ovală.

Le prăjești în baie de ulei până ce s-au rumenit uniform, le scoți pe prosop de bucătărie și le poți servi cu sos de iaurt cu mentă.

Marea Britanie: Plăcintă cu carne

placinta cu carne jpg

Ingrediente

500 g carne tocată de vită sau amestec de vită și porc

1 ceapă mare

2 căței de usturoi

2 linguri ulei

2 linguri sos Worcestershire

2 linguri pastă de roșii

200 ml supă de vită sau apă

1 lingură făină

sare, piper, cimbru, rozmarin (după gust)

aluat fraged

1 ou bătut, pentru uns

Mod de preparare

Într-o tigaie nonaderentă, călești ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și carnea, până ce carnea s-a rumenit uniform. Adaugi pasta de roșii, supa, sosul Worcestershire și condimentele, și fierbi la foc mic până scade și se îngroașă, aproximativ 20 de minute. Lași la răcit.

Într-o cratiță specială de plăcintă, tapetată, întinzi mare parte din aluat, adaugi în centru umplutura și o nivelezi, apoi sigilezi cu o bucată de aluat. Crestezi ușor, din loc în loc, cu o furculiță și ungi cu oul bătut. Dai la cuptor 35-40 de minute până devine aurie și fragedă.