Atlasul gusturilor: Placinta cu carne face înconjurul lumii
Acest tip de plăcintă este un preparat aparent simplu, dar cu o istorie și cu o diversitate ce depășesc granițele oricărei bucătării naționale. Aluatul fraged, crocant sau pufos, învăluie o umplutură savuroasă pe bază de carne, rezultând un deliciu culinar pe mesele lumii.

Fiecare cultură a reinterpretat rețeta de plăcintă în funcție de propriile gusturi, resurse locale și tradiții gastronomice transmise din generație în generație. În Marea Britanie, meat pie-ul este un simbol al confortului, asociat cu mesele de familie și puburile tradiționale. În Australia, Aussie meat pie este nelipsit din meniurile fast-food și de pe stadioane. Turcii au transformat plăcinta în börek, o capodoperă cu foi subțiri și umpluturi variate, în timp ce rușii își savurează pirozhki-urile calde, ca gustare de stradă sau la sărbători. În Orientul Mijlociu, sambousek-ul aduce o notă condimentată și este adesea prezentat în formă de semilună, fiind nelipsit de pe mesele festive. Deși diferite în formă, ingrediente, condimente și tehnici, toate aceste variante ale plăcintei cu carne au un lucru în comun: capacitatea de a aduna oameni în jurul mesei și de a transmite gustul autentic al unei culturi.
Orientul Mijlociu: Sambousek

Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
1 linguriță zahăr
1 plic drojdie uscată (25 g proaspătă)
1 linguriță sare 250 ml apă călduță
3 linguri ulei de măsline
Pentru umplutură
300 g carne tocată de vită sau de miel
1 ceapă mare
1 lingură ulei
sare, piper, scorțișoară, nucșoară
opțional, pătrunjel tocat sau muguri de pin prăjiți
Mod de preparare
Amesteci drojdia cu zahărul și cu apa călduță, lași 10 minute până face spumă, adaugi făina, sarea și uleiul. Frămânți până obții un aluat mare și elastic pe care-l lași o oră la dospit.
Toci ceapa fin, o călești în puțin ulei până devine sticloasă, adaugi carnea tocată și gătești până se rumenește. Adaugi condimentele după gust, lași să se răcească puțin, iar la final pui pătrunjelul tocat și mugurii de pin.
Împarți aluatul în triunghiuri mai mari, pui la mijloc umplutura de carne și alcătuiești, prin împăturire, triunghiuri mai mici pe care le sigilezi și le prăjești în ulei încins până devin aurii. Servești cu sos de iaurt cu mentă.
Rusia: Pirozhki

Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
1 plic drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
250 ml lapte călduț
1 ou
2 linguri zahăr
1 linguriță sare
3 linguri ulei
Pentru umplutură
300 g carne tocată vită sau amestc
1 ceapă mare
2 linguri orez
sare, piper, boia (după gust)
1 lingură ulei
Mod de preparare
Speli și lași orezul la înmuiat în apă călduță.
Dizolvi drojdia în laptele călduț împreună cu zahărul și lași 10 minute să se activeze. Adaugi oul bătut, sarea și uleiul, încorporezi, treptat, făina și frămânți un aluat moale și elastic pe care-l lași la dospit o oră, acoperit cu un prosop umed.
Între timp, prepari umplutura: toci ceapa și o călești în puțin ulei, adaugi carnea, amesteci, adaugi orezul scurs și acoperi cu apă. Gătești până ce apa se evaporă, condimentezi după gust și lași la răcit.
Împarți aluatul în bile egale, întinzi fiecare bilă într-un cerc mic în care pui o lingură de umplutură, sigilezi marginile și modelezi într-o formă ovală.
Le prăjești în baie de ulei până ce s-au rumenit uniform, le scoți pe prosop de bucătărie și le poți servi cu sos de iaurt cu mentă.
Marea Britanie: Plăcintă cu carne

Ingrediente
500 g carne tocată de vită sau amestec de vită și porc
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
2 linguri ulei
2 linguri sos Worcestershire
2 linguri pastă de roșii
200 ml supă de vită sau apă
1 lingură făină
sare, piper, cimbru, rozmarin (după gust)
aluat fraged
1 ou bătut, pentru uns
Mod de preparare
Într-o tigaie nonaderentă, călești ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și carnea, până ce carnea s-a rumenit uniform. Adaugi pasta de roșii, supa, sosul Worcestershire și condimentele, și fierbi la foc mic până scade și se îngroașă, aproximativ 20 de minute. Lași la răcit.
Într-o cratiță specială de plăcintă, tapetată, întinzi mare parte din aluat, adaugi în centru umplutura și o nivelezi, apoi sigilezi cu o bucată de aluat. Crestezi ușor, din loc în loc, cu o furculiță și ungi cu oul bătut. Dai la cuptor 35-40 de minute până devine aurie și fragedă.