Cheddar, feta sau mozzarella: care sunt cele mai nutritive tipuri de brânză pe care le poţi mânca

branza in salata jpeg

Te numeri printre fanii înrăiţi ai brânzeturilor? Atunci trebuie să afli mai multe lucruri despre valoarea nutriţională a diferitelor tipuri de brânză. Minunata brânză este acel aliment care are un gust bun în aproape orice combinaţie pe care ţi-o poţi imagina: în torturi, prăjituri, salate sau alături de nachos.

Brânza îi oferă corpului tău calciul de care are nevoie pentru oase sănătoase, proteine şi vitamine. Cu toate acestea, are un dezavantaj când este vorba de sănătate şi siluetă: conţine mari cantităţi de grăsimi saturate şi are multe calorii. Asta înseamnă, potrivit nutriţioniştilor americani, să găsim un echilibru şi să alegem acele brânzeturi savuroase, astfel încât să nu fim tentaţi să mâncăm mai mult decât este cazul. Iată care sunt tipurile de brânză pe care le recomandă nutriţioniştii, potrivit usatoday.com:

Brânza feta

Acest tip de brânză care se găseşte adeseori în preparatele mediteraneene are aproximativ 75 de calorii la o uncie (28 de grame), 6 grame de grăsime şi 4 grame de proteine.

Brânza de capră

Un alt tip de brânză preferat de cei care iubesc salatele este brânza de capră. Aceasta îţi aduce 75 de calorii la o felie de 28 de grame, dar îi oferă organismului tău mai multe proteine (5,3 grame) decât brânza feta şi aceeaşi cantitate de grăsimi.

Brânza cu mucegai

Această brânză cu un miros inconfundabil (cu mucegai albastru sau de altă culoare) are ceva mai multe calorii, ajungând la aproximativ 100 la o bucăţică de 28 de grame. Asta înseamnă mai multe calorii decât brânza feta şi cea de capră. De asemenea, are mai multe grăsimi (8,2 grame la 1 uncie) şi mai multe proteine, aproximativ 6,1 grame.

[caption id="attachment_82399" align="alignnone" width="570"] branza cu mucegai[/caption]

image

Mozzarella proaspătă

Acest tip de brânză nu are nevoie de nicio introducere. Este ingredientul care dă gust unei pizza şi este ingredientul-cheie care stă la baza salatei Caprese. Are cele mai puţine calorii din lista noastră, adică 70 la o bucată de 28 de grame. Îţi oferă 5 grame de proteine şi 5 grame de grăsime.

Brânză cheddar

Este o brânză clasică şi delicioasă, care stă la baza unor sosuri, preparării cheeseburgerilor şi a altor preparate (cum este sosul cu care serveşti gustoşii nachos). Are 110 calorii la o porţie de 28 de grame, înglobând 7 grame de proteine şi 9 grame de grăsime.

[caption id="attachment_82401" align="alignnone" width="570"] parmezan[/caption]

image

Parmezanul

Este o brânză pe care o poţi folosi în mai multe reţete, nu doar la spaghete. Parmezanul poate fi un topping delicios pentru popcorn. Are cea mai mare cantitate de calorii şi proteine din lista noastră, adică 111 calorii la 28 de grame, 10 grame de proteine şi 7,3 grame de grăsime. Sursa.

Sursa