Cinci conserve pentru iarnă verificate de generaţii de gospodine. Cum preparăm în casă savurosul ketchup sau cum murăm pepenii verzi

conserve jpeg

Este sezonul în care, pentru a ne bucura de produse fără conservanţi de laborator, putem pregăti pentru iarnă conserve de legume după preferinţe. Iată câteva reţete verificate, selectate din cartea „Îmi reuşesc toate conservele de legume“, apărută în 1969 la Editura Agrosilvică.

Pătlăgele vinete împănate

Se aleg pătlăgele vinete mici şi tinere. Se spală, se şterg şi se curăţă de coajă numai în parte, scoţând în lungime patru fâşii opuse, late de un deget. Se fierb apoi în apă clocotită (5-6 min) până se înmoaie. Se aşează între două scânduri, ca să se scurgă bine de zeamă; pentru aceasta, pe scândura de deasupra se aşează o greutate potrivită.

Zarzavatul pentru umplutură se pregăteşte înainte de a fierbe vinetele. Umplutura constă din rădăcini de morcovi, pătrunjel, ţelină, păstârnac, amestecate bine şi frecate foarte uşor cu sare (2-5% din greutatea lor). Pătlăgelele se crestează în lung, în locurile unde s-au cojit şi se umplu îndesat cu zarzavaturile pregătite. În fiecare vânătă se înfig câte 1-2 căţei de usturoi curăţaţi şi fiecare vânătă se înfăşoară în fire subţiri de foi de ţelină opărite. Se aşează în borcane, se îndeasă şi se toarnă deasupra zeama rămasă de la zarzavatul stors, apoi oţet fiert, călduţ. Pentru fiecare litru de lichid se adaugă o lingură plină de sare, dizolvată mai întâi în apă clocotită. Peste vinete se aşează un strat de frunze de ţelină. Borcanele  se închid după ce deasupra am aşezat scândurele sau o farfurie răsturnată, cu o greutate peste.

Aperitiv din legume asortate

Se prepară din 100 gogoşari, 100 de pătlăgele verzi (potrivite ca mărime) foarte proaspete, 5 kg ceapă şi 7-8 legături de morcovi. Legumele se spală, se scot cotoarele şi seminţele la gogoşari, se taie totul subţire ca fideaua, în afară de morcov, care se dă prin răzătoarea cu găuri mari. Se pun legumele mărunţite într-un vas, se adaugă ¾ kg sare măruntă, se amestecă bine şi se lasă să stea aproximativ trei sferturi de oră. Se întoarce apoi uşor amestecul şi se scurge zeama.

Se aşează îndesat în borcan un strat de legume, de un lat de palmă şi se acoperă cu oţetul pregătit. Se continua mai departe tot aşa, până se umple borcanul. Oţetul trebuie să fie de bună calitate şi să aibă tăria de 9 grade; înainte de a se turna peste legume, oţetul se dă în clocot cu mirodeniile adăugate (piper, enibahar, foi de dafin, boabe de muştar), apoi se lasă puţin să se răcească. Oţetul trebuie turnat peste legume călduţ şi trebuie să le acopere de cel puţin un lat de deget. Borcanele se aşează la loc răcoros.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg