Cu Ioana Petric despre bucătărie, „cârcoteală“ şi dans

Dansatoare, „cârcotaşă“ şi jurist. Adică Ioana Petric, frumoasa prezentatoare a „Cronicii Cârcotaşilor“ de la Prima TV. Între multele filmări pe care le are, şi-a făcut puţin timp ca să ne întâlnim, să facem ceva bun de mâncare şi să vorbim despre arta culinară din Ardeal şi despre viaţă.
Preferate: legume, peste si fructe
Ioana este o fată foarte frumoasă care îmi spune zâmbind că este ardeleancă, deci îi place mâncarea bună şi că „sunt o mare pofticioasă, dar mă tratez! Mănânc mai mult legume, fructe, peşte, paste şi orez integral. În general, încerc să evit carnea şi prăjelile şi mi-am propus să fac acelaşi lucru şi cu dulciurile.“ Pe corpul ei frumos nu se vede niciun kilogram în plus. „Cui nu-i place mâncarea ardelenească? Nu cred că sunt multe locuri în ţara asta unde să se gătească atât de bine. Nu pot spune «nu» mâncării gătite de bunica. Îmi plac la nebunie ciorbele ardeleneşti, mai ales cea cu ardei umpluţi, pe care nu am mai găsit-o în altă parte, dar şi salata de conopidă cu maioneză“, îmi spune Ioana. Găteşte de câte ori are timp pe principiul simplu şi bun. „Fac de mâncare orice şi, de multe ori, improvizez reţetele, în funcţie de ingredientele pe care le am prin casă. Până la urmă, este şi acesta un exerciţiu de imaginaţie. O reteţă simplă şi rapidă, care are mare succes, este mâncarea de dovlecel. Se mărunţesc şi se călesc în puţin ulei ceapa şi usturoiul, după care se adaugă doi dovlecei raşi, eventual şi un morcov, şi se lasă la foc mic până scade lichidul. La final, se adaugă mărar şi, după gust, smântână. De aici, posibilităţile sunt nelimitate. Se poate servi ca atare, cu orez, cu paste sau ca garnitură la friptură. O nebunie!“, continuă ea.
Emisiune de succes
De la 17 ani, face parte din echipa „Cronicii Cârcotaşilor“, una dintre cele mai longevive emisiuni tv, care intră de 15 ani în casele noastre. Între timp, Ioana a terminat un liceu de informatică şi Facultatea de Drept însă, îmi spune ea, „pasiunea pentru dans este înainte de tot şi deasupra tuturor“, apoi continuă „pentru mine, cârcoteala e oarecum genetică. Cei 7 ani de «Cronică» n-au făcut decât să o şlefuiască şi să o consolideze, iar faptul că acum pot cârcoti fără restricţii, acolo la pupitru, este tot ce îmi puteam dori. Dansez oriunde şi oricât, cu mare drag, dar în momentul de faţă cârcoteala e prioritară.“
Ce-şi doreşte Ioana? „Oricât de ciudat ar suna, îmi place nesiguranţa zilei de mâine. Nu-mi fac planuri, pentru că viaţa asta e plină de surprize şi nu vreau să mă limitez în vreun fel. Îmi doresc să mă bucur de prezent şi de tot ce îmi iese în cale, iar atât timp cât drumul trece prin fericire, destinaţia este nesemnificativă“, încheie ea.
Reţeta Ioanei
Somon la grãtar cu legume
Pentru că ei îi plac cel mai mult peştele şi legumele, chef Costin ne-a pus la dispoziţie o bucată de somon pe care Ioana a dat-o cu sare şi piper şi a pus-o pe grătar. Tot aici, a fript şi câteva felii de dovlecel, apoi a făcut o salată cu rucola, feliuţe de avocado şi de ridiche, sare, piper, zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Peştele însoţit de feliuţe de dovlecel şi de salată a fost un deliciu.