Cum se prepară mascarpone, ingredientul vedetă din tiramisu

mascarpone jpeg

Mai este cunoscută sub numele de brânză dulce şi poate avea o consistenţă foarte fină, asemenea unei creme, sau mai ferme, precum untul, în funcţie de procedeul de fabricare folosit.

Pentru a prepara mascarpone, ai nevoie de smântână, zeamă de lămâie sau un alt acid citric. Procesul de maturare durează doar câteva zile, iar gustul său depinde calitatea laptelui. Nu de puţine ori, fermierii dau vacilor cât mai multe ierburi şi flori proaspete, pentru a îmbunătăţi gustul laptelui.

„Mai mult decât bună“

Se crede că brânza mascarpone îşi are originile între regiunile Lodi şi Abbiategrasso din Italia, în timpul secolelor XVI-XVII. Există numeroase teorii în ceea ce priveşte numele delicatesei, dar cea mai des întâlnită este că vine de la cuvintele spaniole „mas que bueno“, care înseamnă mai mult decât bună. O altă teorie spună că numele mascarpone vin de la „mascarpia“, care într-un dialect local italian înseamnă urdă.

Nelipsită din deserturi

Atunci când te gândeşti la tiramisu, îţi vin în minte straturi de pişcoturi însiropate şi cremă fină cu cacao. Mascarpone se foloseşte pentru a prepara Zabaglione, o cremă italiană. Brânza mascarpone este ingredientul principal pentru deserturile italiene şi poate fi adăugată şi în glazuri sau în creme. Înlocuieşte în unele reţete smântâna şi, pentru că este tartinabilă, poate fi un substitut pentru unt. Mascarpone se prepară, în general, toamna şi iarna. 57 de grame de mascarpone au aproximativ 200 de calorii.