Din secretele bucătăriei armeneşti

Primul eveniment dedicat gastronomiei armeneşti, organizat de Perform Media, a avut loc marţi, 8 decembrie, la restaurantul City Grill din Centrul Vechi al Capitalei. Sub sloganul „Te invit în oraş. Gătesc eu!“, Paul Agopian, un bancher cu rădăcini armeneşti, le-a pregătit oaspeţilor o parte din bucatele pregătite de bunica şi mama sa în copilărie.
El a preparat două dintre salatele sale preferate: de crudităţi cu sos de tahini şi de fasole, cu ceapă marinată şi rodie, servite alături de frigărui şi lipie. Paul le-a dezvăluit oaspeţilor că secretul frigăruilor armeneşti perfecte este timpul de marinare. Astfel, carnea trebuie pusă într-un baiţ făcut din suc de lămâie, chefir, oţet, ulei şi ierburi aromate, după preferinţa fiecăruia. Oţetul şi zeama de lămâie fiind acide rup fibrele cărnii, permiţând ca aromele să intre în interiorul ei, în timp ce uleiul împiedică aromele să iasă. El a mai adăugat că, deşi bucătăria armenească nu este foarte cunoscută la noi, ea este o combinaţie între cea românească, din punctul de vedere al ingredientelor şi cea arăbească, în ceea ce priveşte condimentele, fără însă ca gustul lor să fie foarte pronunţat.
Pentru desert, Paul Agopian a optat pentru o baclava tradiţională cu nucă şi miere. Felurile de mâncare au fost acompaniate de vinuri alese.
Salată de crudităţi cu tahini
Ai nevoie de
100 g varză albă şi roşie tocată
50 g morcovi
2 roşii
100 g salată verde
1 castravete
3 linguri tahini
1 lingură suc de lămâie
sare
Roşiile se taie cubuleţe, iar castravetele felii şi se amestecă cu morcovul ras şi salata verde ruptă, Se adaugă varza tocată şi pasta de tahini amestecată cu sucul de lămâie. La final se amestecă şi se adaugă sare după gust.
Sorina Severin