Greşeli frecvente pe care le faci în bucătărie

1 shutterstock 1399381583 jpg jpeg

Unele obiceiuri culinare au devenit parte din rutina noastră, însă merită să le ajustăm puţin pentru a avea parte de cele mai bune feluri de mâncare. Iată câteva recomandări simple de care să ţii cont data viitoare când vei găti pentru tine sau pentru cei dragi.

Cum să găteşti carnea albă

Preîncălzirea cuptorului a devenit o rutină pentru aproape orice reţetă. Cu toate acestea, carnea albă de pasăre nu are nevoie de un cuptor preîncălzit - pentru a nu se usca -, ci mai degrabă de o gătire lentă. Chiar dacă te-ai obişnuit să deschizi uşa cuptorului din când în când pentru a stropi carnea de pasăre cu baiţ, în special curcanul, este de preferat să nu întrerupi procesul. Astfel, nu rişti să fie arsă la exterior mult şi nefăcută la interior. 

Cum să faci pâine prăjită

La o masă festivă, nu lipsesc aperitivele şi tartinele cu diverse toppinguri. Alege întotdeauna o pâine potrivită pentru ele. De exemplu, somonul se potriveşte cu pâinea integrală prăjită, în timp ce pateul e mai bine asociat cu o pâine albă, uşor dulceagă. În plus, nu prăji pâinea cu mult timp înainte, ci pregăteşte-o pe loc, ca să rămână crocantă. 

 

Cum să faci popcorn

Una dintre greşelile comune este să pui boabele de porumb într-un vas mic. Pentru a avea contact cu căldura, boabele de porumb trebuie să aibă cât mai mult spaţiu şi să nu stea unele peste altele. Excesul de ulei sau de unt va atenua gustul şi aspectul pufos al floricelelor de porumb, iar la final rişti să aibă o textură prea moale. Nu uita să supraveghezi vasul pentru că orice minut în plus va arde popcornul. 

 

Cum să faci quiche

Uşor şi rapid de preparat, quiche-ul sau tarta sărată este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare pe care le poţi pregăti. Indiferent de ce umplutură alegi, că este vorba despre legume sau carne, va trebui, la un moment dat, să torni un amestec din smântână şi ouă, fără brânză sau caşcaval. Foloseşte smântână lichidă, nu pe cea fermentată. Smântâna fermentată este mai potrivită pentru preparatele reci decât pentru cele preparate termic, deoarece există riscul să se taie. 

Cum să găteşti cu unt

Untul este una dintre cele mai utilizate grăsimi din întreaga lume. Specialiştii recomandă să foloseşti, mai degrabă, untul crud şi nu la mâncăruri gătite, în special la prăjit. Dacă, totuşi, îl foloşti pentru prăjire, asigură-te că nu trece de punctul de fum, adică peste 120 °C. Cu cât va fi lăsat la o temperatură mare, untul se va arde şi va dezvolta compuşi nocivi pentru sănătate. O variantă mult mai bună este untul clarifiat, fără apă, lactoză şi proteine. Acesta are avantajul că nu se arde în timpul gătirii, nici măcar la temperaturi înalte.

Cum să faci clătite

Mai ales când vine vorba de clătite dulci, este de preferat să adaugi unt topit şi răcit în compoziţie, pentru un gust aparte. Pentru prăjire, însă, foloseşte ulei şi nu unt, deoarece acesta din urmă se arde mai repede. Un alt truc pentru ca reţeta de clătite să-ţi iasă bine este să ai toate ingredientele la temperatura camerei. De altfel, după ce ai preparat aluatul, lasă-l deoparte, la temperatura camerei, 30 de minute. Nu în ultimul rând, aşteaptă până când uleiul este încins. 

FOTO Shutterstock