Preparatele pentru întreaga familie, gătite lent, la cuptor au două avantaje: sunt foarte gustoase, dar îţi salvează şi timp. Nu trebuie decât să pui totul într-un vas, apoi "uiţi" de mâncare câteva ore. Acest pui copt în lapte, condimentat şi fraged, e un deliciu de weekend.

 

Ingrediente

1 pui întreg (1,2 - 1,5 kg)

500 g cartofi

700 ml lapte de vacă

8 căţei de usturoi 

½ legătură pătrunjel

zeama de la 1 lime

1 linguriţă cimbru uscat

1 linguriţă salvie uscată

1 ardei iute, opţional

sare

piper 

 

Asezonezi puiul cu sare, piper, cimbru şi salvie, la interior şi exterior, legi pulpele cu o sfoară şi îl aşezi cu pieptul în sus într-o cratiţă adâncă, de preferat de fontă. Aranjezi în jurul lui cartofii curăţaţi, jumătăţi sau sferturi, usturoiul curăţat (dar lăsat întreg), torni laptele, zeama de lime, ardeiul iute tăiat în jumătate, presari pătrunjelul tocat şi sare şi piper dacă este nevoie.

Acoperi cu un capac sau cu folie de aluminiu şai cratiţa la cuptorul preîncălzit la 170 °C, o oră şi 30 de minute. Iei capacul şi mai ţii 20-25 de  minute, până ce puiul s-a rumenit puiul şi este bine pătruns. Decorezi cu verdeaţa preferată.

 

FOTO Shutterstock