Murăturile pentru iarnă nu trebuie să fie un chin. Le poţi pune rapid şi să te bucuri de ele până la primăvară.
Ingrediente
3 kg castraveţi
15 căţei usturoi
1 tijă mărar uscat
1 lingură piper negru boabe
3 l apă
3 linguri sare grunjoasă

Speli borcanele şi le laşi la uscat cu gura
în jos. Fierbi apa cu sarea. Între timp, pui în borcane, în proporţii egale, mărarul, piperul, căţeii de usturoi şi castraveţii spălaţi. Torni apa clocotită peste legume până le acoperă. Închizi borcanele cu capac şi le laşi până a doua zi, la loc întunecat, apoi scurgi apa din borcane şi o pui din nou la fiert. O laşi să clocotească 3-4 minute, apoi o torni peste castraveţi. Mai laşi o zi să se mureze. În următoarea
zi procedezi la fel, pui capacele la borcane, le acoperi cu o pătură, iar a doua zi le depozitezi la loc întunecat şi răcoros.