Orez sârbesc (gastrită)

Acest orez sârbesc este simplu de preparat şi poate fi mâncat ca atare, chiar şi de către cei care ţin post sau ca garnitură lângă friptură. Ingrediente
2 dovlecei
2 ardei graşi
1 ceapă mare
2 roşii
200 ml ulei
250 g orez
sare
piper
2-3 linguri pătrunjel tocat fin
Mod de preparare
Cureţi ardeii graşi, ceapa şi dovleceii. Ceapa o tai julien şi o căleşti în uleiul încins. Dovleceii, curăţaţi de coajă, îi tai felii. Toci ardeii feliuţe subţiri. Când ceapa s-a înmuiat, adaugi ardeii şi dovleceii şi laşi încă 5-6 minute la foc mic.
Speli orezul în 2-3 ape reci, îl scurgi şi îl pui la fiert cu 4 căni de apă peste legumele călite. Sărezi şi piperezi după gust, aşezi vasul pe o tablă pusă pe flacăra aragazului şi laşi să fiarbă, la foc mic, 10-15 minute.
Cureţi roşiile, le tai bucăţele şi le pui peste orez. Laşi acest orez sârbesc să mai fiarbă încă 10 minute, acoperi vasul şi-l dai deoparte 1 oră. Presari pătrunjelul tocat fin şi serveşti acest orez sârbesc călduţ sau rece.