Tort cu iaurt şi piersici (fără gluten) FOTO

Acest tort, deşi nu conţine gluten, este la fel de delicios ca un desert obişnuit pe bază de făină. Dacă suferi de intoleranţă la gluten sau boala celiacă, acum ai un motiv în plus pentru a încerca această reţetă de tort cu iaurt grecesc şi piersici, care nu conţine gluten.
Ingrediente
130 g şi 2 linguri de făină fără gluten (găseşti în comerţ făină de diverse tipuri, un amestec de făină de orez, amidon de tapioca, etc.) 1/2 linguriţă praf de copt 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu 3 linguriţe de apă fierbinte 60 g unt nesărat, moale 150 g zahăr esenţă vanilie 2 ouă 60 g iaurt grecesc 4 piersici medii, feliate
Mod de preparare
1. Încălzeşti cuptorul la 190 grade Celsius, cu grătarul aşezat în mijloc. Pui hârtie pergament pentru copt într-o tavă rotundă de tort cu pereţi detaşabili. Ungi părţile laterale ale tăvii cu unt sau spray pentru gătit.
2. Combini într-un bol mediu făina fără gluten, praful de copt, bicarbonatul de sodiu.
3. Într-un bol mic, combini 1 linguriţă de seminţe de chia şi 2 linguriţe de apă fierbinte. Amesteci şi laşi compoziţia să se aşeze câteva minute, până când se formează o suspensie.
4. Într-un bol separat, baţi untul şi zahărul până când capătă o consistenţă uşoară şi pufoasă. Adaugi esenţa de vanilie şi 2 ouă şi baţi continuu până când compoziţia devine foarte cremoasă şi deschisă la culoare. Adaugi amestecul de seminţele de chia şi baţi pentru a le combina. Adaugi iaurtul grecesc şi baţi pentru a se încorpora bine.
5. Menţii mixerul la o viteză mică, amesteci ingredientele uscate pe care le-ai combinat la pasul 2 în ingredientele lichide, în 3 loturi separate, până când sunt toate încorporate.
6. Muţi aluatul de tort în tava cu pereţii detaşabili. Pui piersicile feliate şi le distribui uniform pe deasupra tortului, dar pui deoparte aproximativ 10 felii.
7. Dai la cuptor şi ţii aluatul până când tortul devine auriu şi până când trece testul scobitorii, aproximativ 20-35 de minute, în funcţie de cuptorul tău.

După 15-20 de minute de copt, când tortul a mai crescut, dar încă nu a căpătat acea culoare maro-aurie, scoţi cu grijă blatul din cuptor şi aranjezi pe deasupra cele 10 feliuţe de piersică pe care le-ai păstrat. Dai din nou la cuptor tortul şi îl mai ţii la copt încă 5-15 minute.
8. Când tortul s-a făcut, îl laşi să se răcească (în tava sa), pe grătarul de fier. După ce s-a răcit, după aproape 40 de minute, îndepărtezi pereţii detaşabili ai tăvii de copt.
În acest punct, dacă blatul este suficient de rece, poţi să îţi strecori mâna sub tort, între hârtia pergament şi fundul tăvii şi poţi să muţi cu uşurinţă prăjitura cu hârtia pergament ataşată, pe un platou.
9. Pudrezi cu zahăr pudră şi serveşti rece.

Sursa: juliasalbum.com