FOTO Pandişpan pufos, glazurat

pandispan pufos jpeg

Se pare că deliciosul pandişpan, „pan di spagna'“ sau „pâinea Spaniei“, a fost inventat încă de pe vremea inchiziţiei. Dacă vrei să te răsfeţi şi să-i delectezi şi pe cei din jurul tău, prepară acest desert spectaculos cu gust divin.

Ingrediente

5 ouă 250 g făină 250 g zahăr pudră zeama şi coaja de la 1 lămâie 200 g unt 100 g stafide 1 linguriţă praf de copt 1 praf sare ulei, pentru uns tava rom

300 g zahăr pudră

2 linguri zeamă de lămâie

1 esenţă vanilie

apă

100 g alune nesărate, zdrobite

Mod de preparare

Separi albu­­şurile de gălbe­nuşuri. Cerni făina şi o amesteci cu praful de copt şi cu sarea. Pui stafidele la înmuiat în rom.

image

Mixezi untul cu jumătate din cantitatea de zahăr şi adaugi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând continuu. Torni zeama şi presari coaja de lămâie, apoi adaugi făina şi amesteci bine.

image

Baţi albuşurile spumă tare cu restul de zahăr, le încorporezi în aluat împreună cu stafidele şi amesteci uşor, de jos în sus, cu o spatulă. Ungi o formă rotundă cu ulei, torni aluatul şi îl coci până când trece testul scobitorii. Îl laşi la răcorit.

image

Răstorni zahărul într-un bol, apoi adaugi zeama de lămâie şi esenţa de vanilie. Torni, în fir subţire, apă, amestecând cu un tel până când obţii o cremă care se poate întinde uşor. O pui peste pandişpan, presari alunele zdrobite şi dai la frigider 2 ore.

image