Pâine rapidă cu bicarbonat (reţetă fără drojdie)

Avem pentru tine reţeta perfectă: pâine irlandeză cu bicarbonat, fără frământare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente!
Pe 17 martie, este Saint Patrick’s Da (Ziua Sfântului Patriciu), sărbătoarea naţională a irlandezilor. Şi ce mod mai bun să sărbătoreşti decât cu o pâine proapătă şi caldă? Mai ales în aceste zile de epidemie de coronavirus, când stocuri la produse precum drojdia s-au epuizat.
Aceasta este o reţetă uşoară, ce necesită doar câteva ingrediente. În plus, nu e nevoie de frâmântare. Vei savura rapid e felie de pâine caldă unsă cu unt! Aceasta este celebra Irish Bread sau Soda Bread, adică pâine irlandeză cu bicarbonat.
Ingrediente
- 400-450 g făină albă (sau amestec făină albă şi integrală)
- ½ linguriţă bicarbonat
- ½ linguriţă linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă sare grunjoasă
- 1 linguriţă zahăr
- 250 ml lapte bătut
- 50-70 ml apă
Într-un bol, amesteci toate ingredientele uscate. Adaugi apa şi laptele lapte bătut şi omogenizezi amestecul. Nu trebuie să frămânţi, ci doar să omogenizezi, chiar dacă aluatul e uşor lipicios.
Transferi pe masa bine presărată cu făină şi modelezi rapid o pâine rotundă (nu frămânţi!). O crestezi în cruce, apoi o pui într-o tavă cu hârtie de copt şi o laşi la dospit 45 de minute.
Preîncălzeşti cuptorul. Coci pâinea 35-40 de minute, la foc mediu (170-180 ℃).