Reţeta zilei de joi. „Pere” din carne de viţel

O să-mi permit să vă relatez, în doar câteva rânduri, uimirea pe care mi-a provocat-o un fel de mâncare pus pe masă de o bună prietenă, Cornelia Moise, de felul ei dintr-un sat de pe lângă Caransebeş.
N-am prea înţeles eu de ce, după un delicios drob de vinete şi o supă de fasole verde cu chisătură (chisatura e un fel de pastă obţinută din slănină tăiată mărunt şi amestecată cu ceapă tocană), am trecut direct la... desert. Cel puţin aşa am crezut eu, când am văzut pe platou ditamai perele, tăvălite prin pesmet şi prăjite...Numai că, de data asta, nu m-am priceput prea bine să descifrez "misterul" din farfurie. "Perele" mele erau din... carne de viţel.
După ce m-am delectat cu gustul lor rafinat, tot ce-am mai putut face a fost să îmi scot caietul de reţete şi să notez conştiincios toate detaliile prepararii "perelor de carne". Iei un rasol de viţel de un kil, un kil şi ceva. Îl cureţi, îl speli şi-l dai în fiert în apă cu sare. După ce a fiert, scoţi carnea de pe os şi o tai foarte mărunt. Un sfert de kil de slănină afumată o tai cubuleţe şi o prăjeşti cu un pic de untură.
Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR
ANTENA SATELOR