Reţeta zilei de marţi. Ostropel (sau ostropăţ) de miel (reţete româneşti pe gustul tău)

ostropel de miel jpeg

Dacă nu aveţi încă un caiet de retete romanesti, e timpul să vă cumpăraţi un... caiet. De dictando. De 100 ori 200 de file, ca să vă ajungă să scrieţi în el acele retete romanesti pe care nu vreţi să le uitaţi!

Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăţ. Şi-aşa i-am zis şi eu multă vreme, până ce am întâlnit varianta mai „citită”, literară cum s-ar spune, deşi ne referim aici la... literatura gastronomică. Adică: ostropel. De pui, cel mai adesea. De raţă, câteodată. De miel, pe la stâni, acolo unde orice mâncare se găteşte în ceaunele mari, aşezate pe pirostrii, să poţi după aia să hrăneşti toate gurile înfometate de ciobani şi ciobănaşi.

Au umblat ei ziua toată în munte, după mioare. Le-au dat prin strungă şi le-au mult, când a venit ceasul potrivit pentru asta, au făcut caşul, iar când au prins o ţâră de timp, au cântat din fluier.

E o prezentare... idilică. Însă ostropelul de miel, ca la stână, de-mbucat cu mămăligă, e cât se poate de teluric. De-aceea mă grăbesc să vă dau reţeta (chit că n-aţi avut nici o mioară-n grijă).

Pentru a-l pregăti ai nevoie de carne de miel (1 kg), 2-3 linguri de untură sau ulei, 10 căţei de usturoi, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt, sare şi piper, oţet.

Află pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.

Află pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.