Tort aromat de sezon
Cititoarea noastră Ana Pop, din Baia Mare, ne invită să pregătim cel mai bun tort cu frişcă şi căpşuni. Mulţumim pentru reţetă!
Ingrediente
10 ouă 10 linguri de apă 20 de linguri de zahăr 20 de linguri de făină 2 plicuri de praf de copt 2 linguriţe de cacao
Crema:
1 plic budincă de vanilie
1 plic budincă de cacao
700 ml lapte
300 g de zahăr
2 linguriţe cacao
200 g căpşuni
1 compot de mandarine
3 lămâi (coajă şi zeamă)
2 esenţe de lămâie
1 litru de frişcă
Decor:
500 ml frişcă
500 g căpşuni
ciocolată menaj
Preparare
Faci 2 blaturi, fiecare din câte 5 ouă, unul cu cacao, iar celălalt simplu. Le pregăteşti la fel, doar că într-unul din ele vei pune şi cele 2 linguriţe de cacao. Procedezi astfel: baţi albuşurile cu 5 linguri de apă, până devin spumă, după care adaugi 10 linguri de zahăr, 10 linguri de făină şi 1 praf de copt. Torni totul într-o tavă tapetată cu făină şi dai la cuptor. La fel procedezi şi cu cel de cacao.
Când blaturile sunt gata, le laşi să se răcească şi apoi le tai pe fiecare în două, pe orizontală. Pregăteşti budincile din lapte şi zahăr după instrucţiunile de pe plic şi apoi le laşi să se răcească. Vei face 3 creme. Pentru crema de cacao, amesteci budinca de cacao gata răcită cu 300 ml de frişcă bătută şi cu cele 2 linguriţe de cacao.
Budinca de vanilie o amesteci cu alte 300 ml de frişcă bătută şi cu căpşuni. Iar cea de-a treia cremă, de lămâie, o amesteci cu 400 ml de frişcă bătută cu coaja de la cele 3 lămâi şi cu fructele din compotul de mandarine. Pregăteşti şi un sirop din sucul de la cele 3 lămâi, zeama de la compot, 200 g zahăr şi cele 2 esenţe.
Ansamblezi tortul în tava în care s-a copt, tapetată cu folie alimentară. Blatul de cacao îl însiropezi şi îl umpli cu crema de cacao. Deasupra lui pui crema de lămâie şi de mandarine. Apoi pui blatul alb însiropat şi umplut cu crema de vanilie şi cu căpşuni.
Dai tava cu tortul la rece pentru 2 ore. Când s-a răcit, îl răstorni pe o tavă şi începi să-l decorezi cu căpşuni feliate subţire şi cu frişcă. Căpşunile le poţi îmbrăca în ciocolată de menaj topită.