Tort caramel

tort caramel jpeg

Tortul caramel este acel tort clasic pe care îţi vine să-l prepari aproape în fiecare weekend. Clasica reţetă are un blat moale, uşor dens, de culoare galbenă şi nu este prea dulce pentru că de asta se ocupă caramelul. Pentru acest caramel se foloseşte zahăr tos şi lapte pentru a crea o savuroasă aromă.

Tort caramel - Ingrediente (1 tort)

Pentru blat

1 cană unt, la temperatura camerei 1/3 cană ulei 2½ căni zahăr tos 3 căni făină cernută 6 ouă + 2 gălbenuşuri, la temperatura camerei 1 linguriţă praf de copt sare 1 cană smântână 2 linguri esenţă de vanilie

Pentru caramel

3/4 cană unt

360 ml lapte

2 căni zahăr tos

2 linguriţe esenţă vanilie

Tort caramel - Mod de preparare

Încingi cuptorul. Într-un bol mare, amesteci untul, uleiul şi zahărul până devine o compoziţie pufoasă. Mixezi şi încorporezi ouăle şi gălbenuşurile, unul câte unul, până când sunt bine încorporate.Adaugi esenţa de vanilie şi amesteci. Cerni făina, amesteci cu praful de copt şi sarea într-un vas de mărime medie. Cu mixerul la viteză mică, alternezi şi pui când din făină când din smântână, terminând cu amestecul de făină. Amesteci bine până se încorporează bine făina.

Tapetezi cu puţină grăsime şi făină trei forme de tort de aceeaşi mărime(sau o foloseşti pe aceeaşi de trei ori pentru toate cele trei blaturi). Torni câte o treime din aluat în fiecare formă sau coci câte un blat pe rând în aceeaşi formă.

Dai la copt 23-30 de minute sau până când s-a pătruns, dar nu le lăsa prea mult pentru că riscă să se usuce. Scoţi din cuptor şi răceşti timp de 10 minute. Apoi le scoţi din formă şi laşi să se răcească de tot.

image

Pentru caramel, adaugi untul, laptele şi zahăr într-o cratiţă la flacără medie. Laşi pe foc mic amestecând din când în când până când se îngroaşă şi caramel capătă culoarea potrivită.

image

Pentru a-i verifica densitatea, acoperi din compoziţie dosul unei linguri. Supraveghează tot timpul pentru a nu se arde. Dai la o parte de pe foc şi adaugi esenţa de vanilie. Laşi să se răcească 15-20 de minute înainte de o folosi la prăjitură.

image

sursa: http://www.grandbaby-cakes.com