Tort cu pepene roşu

tort de pepene jpeg

Următorul desert este uşor de preparat şi la îndemâna oricui. Nu este nevoie de reţete complicate atunci când ne dori să mâncăm ceva răcoros.

Pentru blat

2 foi aluat de foitaj dezgheţate

Pentru caramel

400 g zahăr 30 g unt 2 linguriţe coniac

Pentru umplutură

500 g pepene roşu fără coajă şi seminţe

1 plic gelatină albă

75 ml apă

2-3 plicuri gelatină roşie

50 g zahăr

250 ml vin roşu sau roze dulce

sucul de la o lămâie

Pentru decor

150 ml frişcă

frunze de mentă

făşii subţiri de coajă de lămâie

150 g cubuleţe de pepene roşu

Preparare

Tai pepenele roşu cuburi, îi scoţi seminţele şi-l pui într-un bol. Îl acoperi cu un capac sau cu o farfurie şi-l dai la rece. Întinzi aluatul de foitaj, tai după o formă rotundă cu inel detaşabil. Procedezi la fel şi cu a doua foaie. Coci până se rumenesc.

Ca să nu se umfle, poţi pune pe ele hârtie de copt presărată boabe de fasole. Scoţi foile şi le laşi să se răcească. Pentru caramel, topeşti zahărul într-o tigaie neaderentă până capătă o culoare aurie. Adaugi untul şi coniacul, amesteci bine şi dai tigaia la o parte de pe foc.

Torni uniform caramelul pe cercurile de foitaj rumenit. Laşi la răcit. Prepari gelatina albă cu 75 ml de apă, conform instrucţiunilor. Aşezi o foaie caramelizată în forma rotundă cu inel detaşabil, pui jumătate din cantitatea de pepene roşu şi torni gelatina albă.

Dai la frigider o oră. Amesteci gelatina roşie (preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj) cu vinul roşu, adaugi sucul de la o lămâie, zahărul şi 250 ml de apă. Fierbi compoziţia 3 minute. Aşezi cuburile de pepene roşu rămase şi torni siropul răcit.

Dai la frigider 3-4 ore. În momentul servirii, scoţi tortul din tavă. Îl pui pe un platou, decorezi cu frişcă, triunghiuri de foitaj caramelizat (din cea de-a doua foaie), fâşii de coajă de lămâie, frunze de mentă şi pepene.