Zmeurată de casă – Reţeta cu alcool

zmeurata de casa jpeg

Zmeurata este o băutură preparată din zmeură fermentată cu zahăr şi cu alcool, însă există şi varianta fără alcool. Pentru cei care preferă a doua variantă, zmeurata se transformă într-o delicioasă băutură răcoritoare, preparată din sirop de zmeură şi apă carbogazoasă. La mesele festive şi nu numai, serveşte-ţi invitaţii cu un păhăruţ de zmeurată de casă, preparată după o reţetă simplă.

Ingrediente

800 g zahăr 2 kg zmeură 1 litru alcool de 90 º

Mod de preparare

Alegi fructele coapte, unul câte unul, şi le speli uşor într-o sită, sub jet de apă rece. Nu le speli prea mult, ca să nu îşi piardă aroma. Pui zmeura într-un borcan mare, peste care presari un strat de zahăr.

Aşezi, alternativ, un rând de zmeură, unul de zahăr, din nou zmeură şi iar zahăr şi repeţi până când termini ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de zahăr. Acoperi borcanul cu tifon sau celofan şi îl laşi la temperatura camerei. Îl agiţi din când în când, în fiecare zi, ca să se dizolve zahărul cât mai repede şi ca fructele să formeze un sirop consistent.

După 6-7 zile sau când vezi că zahărul s-a topit complet, torni alcoolul peste fructe. Laşi la macerat măcar o oră sau mai mult. După acest interval, strecori zmeurata, dacă vrei dai deoparte fructele şi băutura obţinută o torni în sticle (nu de plastic), închise ermetic, pe care le păstrezi la rece, în cămară, 2-3 luni. Dacă preferi, pui cu tot cu fructe în sticle.

Foto: 123rf