Oricum vei sărbători intrarea în 2019, fie într-o atmosferă relaxată, fie la o petrecere de pomină, avem pentru tine multe propuneri de deserturi, care-ţi vor îndulci noul an chiar din prima zi. Această reţetă este propusă şi realizată de Alina Stroe, de la Tort Design.

Dificultate medie/Preparare: 2 h 30'/1 tort

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolată

6 gălbenuşuri

5 ouă

240 g zahăr

6 albuşuri

140 g făină

90 g cacao

10 g coajă de portocală bio rasă

Pentru mousse-ul de ciocolată

70 g zahăr

70 ml apă

7 gălbenuşuri

350 g ciocolată neagră (minim 50%)

50 g cacao cernută

700 g frişcă bătută

Pentru sirop

100 ml apă

135 g zahăr

1 linguriţă coniac de portocale

Pentru glazură

250 g smântână

250 g ciocolată

Mod de preparare:

Baţi spumă gălbenuşurile cu ouăle şi cu 120 g de zahăr. Separat, mixezi spumă albuşurile cu restul de zahăr până când devin bezea, apoi le încorporezi în gălbenuşuri. Adaugi făina, cacaua, şi coaja de portocală şi omogenizezi. Torni aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 20 cm şi îl coci la 180 °C până trece testul scobitorii. Îl laşi la răcit şi îl tai în trei felii.

Pentru mousse, aşezi pe foc apa cu zahărul şi fierbi până obţii 100 ml de sirop. Mixezi, la viteză mică, gălbenuşurile şi torni, în fir subţire, siropul. Baţi
până când gălbenuşurile îşi dublează volumul. Topeşti ciocolata şi o încorporezi, în trei etape, cu o paletă în gălbenuşuri. Omogenizezi în compoziţie cacaua şi frişca.

Pentru sirop, fierbi apa cu zahărul, laşi să scadă uşor, opreşti focul şi adaugi coniacul.

Aşezi prima foaie de blat într-un cerc, o însiropezi, întinzi o parte din cremă, altă foaie, cremă, iar foaie şi cremă. Dai restul de cremă la frigider, iar tortul îl bagi la congelator peste noapte. A doua zi, încălzeşti uşor cercul, îl scoţi şi îmbraci tortul în restul de cremă şi îl dai din nou la congelator.

Pentru glazură, topeşti ciocolata ruptă împreună cu smântâna şi amesteci până se omogenizează. Când ajunge la 35 °C, o pui într-un poş, scoţi tortul şi aplici cu grijă pe margini ca să obţii un efect de picurare.

Îl decorezi după imaginaţie.

FOTO: Sorin Stana

Loading...