Alviţă
Dacă ai chef de un desert ce-ţi va aminti de copilărie, încearcă alviţă. Se prepară rapid, într-o oră şi e super delicioasă.
Ingrediente:
- 5 albuşuri
- 400 g zahăr
- 200 g nuci
- 300 g miere
- 100 g alune descojite
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat
Mod de reparare:
Pui miezul de nuci într-o tavă, la cuptor, la foc mic, 5 minute. Le cureţi coaja şi le toci grosier. Baţi albuşurile spumă. Torni mierea într-un vas încăpător şi îl aşezi pe aragaz, la foc mic. Când e pe punctul de a da în clocot, adaugi zahărul şi zeama de lămâie. Stingi focul şi baţi compoziţia cu un tel în formă de pară, 15 minute, până prinde consistenţă.
Torni acest amestec cald peste spuma de albuşuri şi continui să baţi energic cu telul, încă 15 minute. Adaugi zahărul vanilat, nucile şi alunele.
Într-o tavă înaltă, pui o hârtie de copt, inclusiv pe pereţi, apoi torni alviţa. Acoperi cu altă hârtie de copt, o laşi să se răcească, apoi aşezi peste ea un tocător greu de lemn, care să o preseze. O laşi într-un loc răcoros şi uscat 3-4 zile.