Borş ţărănesc de văcuţă

bors taranesc de vacuta jpeg

S-au dus vremurile salatelor de vară sau ale grătarelor. Pe timp rece, ne încălzim cu ciorbiţe calde. Noi păstrăm tradiţia cu ciorbiţe de afumătură, cu perişoare sau de pui, rămâne doar să le mai încerci.

Ingrediente

500 g piept de vită 1 kg burtă de vită prefiartă 1 ceapă 2 morcovi potriviţi 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1 ţelină mică 1 ardei kapia verde 3 linguri pulpă de roşii (conservă) 500 ml borş de casă (sau zeamă de lămâie) leuştean verde sare piper

Mod de preparare

Speli carnea şi burta, le porţionezi şi le pui la fiert în mai multă apă şi cu puţină sare. Îndepărtezi cu grijă spuma formată până când zeama este curată. Când sunt aproape fierte carnea şi burta, adaugi legumele curăţate, spălate şi tăiate după preferinţă. Acoperi oala cu capac şi laşi să fiarbă circa 30 de minute, la foc mic, până când toate sunt bine pătrunse. Adaugi pulpa de roşii, borşul fiert şi spumuit separat (sau zeamă de lămâie), potriveşti gustul de sare, piper şi laşi să mai clocotească încă 3-4 minute, după care stingi focul. Adaugi leuştean tocat mărunt, acoperi cu capac şi laşi să se aromatizeze 5 minute înainte de a o servi.