Ingrediente: 1 cană orez, 3 căni lapte, 2 plicuri zahăr vanilat, 50 g zahăr, coaja de la o lămâie, 3 ouă, 3 mere, 1 lingură unt, 2-3 linguri pesmet, 3 linguri zahăr pentru presărat deasupra, mure (după gust), scorţişoară, sare

Mod de preparare:
Speli orezul bine şi îl scurgi. Pui laptele la fiert cu puţină sare. Când laptele se umflă, adaugi orezul şi amesteci ca să nu se lipească de fundul cratiţei. Reduci focul şi laşi orezul să fiarbă, la foc mic, amestecând din când în când, 20 de minute. După 10 minute, adaugi 50 g de zahăr şi zahărul vanilat. Îl laşi să se răcească.

Ungi cu unt şi tapetezi cu pesmet un vas rotund termorezistent. Orezul răcit îl amesteci cu gălbenuşurile şi coaja de lămâie, după care încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare. Merele spălate le tai feliuţe subţiri, iar murele le speli şi le pui la scurs.

Pui în vasul termorezistent jumătate din compoziţia de orez, acoperi cu un strat de mere, le presari cu scorţişoară şi pui printre ele mure. Torni orezul rămas, aşezi un alt strat cu felii de mere, le pudrezi cu scorţişoară şi zahăr, care la coacere se va carameliza. Poţi servi budinca stropită cu sirop de fructe făcut în casă, iar atunci când este rece, o mai decorezi cu câteva mure.

De la Abigaela Piciorang, Târgovişte

Loading...
Evaluează articolul