Adăugate în dulciuri sau în salate, seminţele şi nucile sunt o sursă de grăsimi sănătoase. Au însă aport energetic mare, aşadar se pot dovedi adevărate bombe calorice dacă sunt consumate în exces.

Seminţele de dovleac, sursă de magneziu

Mai exact, un sfert de ceaşcă de seminţe crude descojite de dovleac îţi asigură jumătatea din cantitatea de magneziu de care ai nevoie zilnic. Acest mineral este esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos, dar şi pentru scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Mai conţin, de asemenea, fier, fosfor, proteine şi zinc. Seminţele pot fi adăugate în salate de crudităţi sau pot fi presărate peste supele cremă şi în iaurtul de la micul dejun. Chiar dacă prăjite sunt mai bune la gust, evită acest obicei, deoarece se pierde o mare parte din minerale.

Seminţele de floarea-soarelui scad trigliceridele

Uleiul de floarea-soarelui este cel mai utilizat la noi în ţară, iar seminţele acestei flori nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Trebuie consumate doar în stare crudă, deoarece conţin fitosteroli, esenţiali pentru scăderea trigliceridelor. În acelaşi timp, o mână de seminţe este o gustare ideală între mese, deoarece conţin fibre şi proteine. Ele asigură o senzaţie de saţietate de lungă durată şi alungă oboseala, mai ales în a doua parte a zilei. Pot fi adăugate în salate, în iaurt sau chiar în pâine.

Nucile, pline de antioxidanţi

Cantitatea ideală de nuci, care ar trebui să fie consumată zilnic, este cât încap în palmă. Au în componenţa lor acizi graşi Omega-3, esenţiali pentru buna funcţionare a inimii şi prevenirea atacurilor de cord. Nu trebuie neglijat nici aportul de aminoacizi, care creează fundamentul proteinelor. Miezul de nucă este o sursă de vitamina E, un puternic antioxidant care contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.

Bine de ştiut!

Seminţele de dovleac sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită cu aciditate scăzută şi celor care au ulcer. Pe de altă parte, nucile sunt recomandate persoanelor cu aciditate gastrică ridicată, în limita a 10 mieji pe zi. În cantităţi mari, provoacă dureri de cap şi favorizează instalarea constipaţiei.

Loading...