Unul dintre cele mai râvnite şi pofticioase deserturi tradiţionale româneşte sunt gustoşii papanaşi. Se servesc cu smântână grasă şi cu dulceţuri de fructe, după preferinţe. Cât de mult îţi ia să-i prepari acasă? Ei bine, această reţetă este cea mai simplă posibilă, se face rapid şi gustul este unul desăvârşit.

Reţeta a fost publicată de Bogdan Roman, unul dintre concurenţii care au participat la Masterchef, pe blogul său

Ingrediente reţetă simplă de papanaşi: 

  • 1 kilogram de brânză de vaci proaspătă şi bine scursă,
  • 0,5-1 kilogram de făină,
  • 4-5 ouă,
  • o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu,
  • 3-4 linguri de zahăr,
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau seminţele de la un baton de vanilie,
  • coajă rasă de la o lămâie,
  • zeama de la o lămâie,
  • un praf de sare (jumătate de linguriţă),
  • ulei,
  • 500 de grame de smântână
  • un borcan de dulceaţă din fructe acrişoare şi cu sâmburi (afine, mure, căpşuni).

Pentru decor se pot adăuga zahăr pudră, felii de portocală şi frunze de mentă

Mod de preparare reţetă simplă de papanaşi

Într-un vas încăpător punem întreaga cantitate de brânză, ouăle, coaja rasă de la o lămâie, zahărul, sarea şi bicarbonatul stins în prealabil în zeama de la o lămâie. Amestecăm bine compoziţia şi când s-a omogenizat adăugăm făină şi începem să o frământăm adăugând câte un pic de făină până ce obţinem un aluat omogen de consistenţă moale (apropiat de consistenţa aluatului de pâine) şi lipicios. Când aluatul a devenit omogen, îl acoperim cu o folie subţire de plastic (film de bucătărie) şi îl lăsăm la frigider 2-3 ore. Această operaţie nu este obligatorie.

Aluatul astfel preparat se poate ţine la frigider 3-4 zile fără probleme. Important este să fie bine "învelit" astfel ca aerul să nu pătrundă la aluat pentru că în caz contrar, îl va usca. Cu ajutorul făinii vom modela din acest aluat "gogoşele" ceva mai mari decât o minge de ping-pong. După ce am format gogoşica rotundă, o presăm cu palma şi în mijlocul ei facem o adâncitură folosind degetul arătător. De asemenea mai facem nişte "mini-biluţe" de mărimea unei monezi de 5 bani dar care vor rămâne rotunde. Acelea vor deveni moţul papanaşului.  

Într-un vas larg şi adânc (preferabil friteusa) punem uleiul la încins la foc mediu. Când este încins uleiul (putem proba cu o firimitură din aluat) scufundăm în el papanaşii formaţi anterior. Trebuie să se prăjească încet la foc mic spre mediu pentru a nu rămâne cruzi la mijloc. Atenţie, dacă focul este prea mic, papanaşii se vor îmbiba cu ulei!
Papanaşii se prăjesc până capătă o culoare arămie. Se scot din uleiul încins, se lasă un minut la scurs şi se pot monta pe farfuria de desert.

Înainte de ai servi, punem câte 4-5 linguriţe de smântână şi 4-5 de dulceaţă pe fiecare papanaş iar pentru design putem folosi puţin zahăr pudră presărat, o felie de portocală şi o crenguţă de mentă.

Poftă bună! 


 

Loading...