Ceapă umplută cu ton

ceapa umpluta jpeg

Un dicton francez safirmă că „usturoiul seara şi ceapa dimineaţa te feresc de doctor“. pe lângă remarcabilele sale calităţi gustative, ceapa are properietăţi tonice, diuretice, hipoglicemiante, antibacteriene şi de atenuare a durerii. iată o reţetă unde ceapa este actorul principal.

Ingrediente

4 cepe potrivite 2 conserve de ton în suc propriu mărar pătrunjel ulei sare piper 1-2 linguri pesmet 1 linguriţă zahăr brun 150 g roşii din conservă 100-150 g caşcaval 1 morcov frunze de ceapă verde, pentru decor

Mod de preparare

Speli şi tai morcovul cubuleţe. Cureţi şi speli cepele, le scobeşti miezul, apoi le opăreşti în apă cu sare, nu mai mult de 10 minute. Le laşi la răcit şi să se scurgă bine. Mărunţeşti miezul rămas de la ceapă şi-l pui la călit în puţin ulei. După ce s-a înmuiat, adaugi tonul scurs, pui sare şi piper, pesmetul şi zahărul brun. Când este totul călit, presari mărarul şi pătrunjelul tăiate fin şi umpli cepele cu compoziţia de ton. Într-un vas termorezistent, uns cu puţin ulei, aşezi cepele şi torni apă cât să le acopere pe jumătate. Roşiile din conservă le presari cu sare şi piper după gust şi le torni în vas, împreună cu bucăţile de morcov. Razi caşcavalul şi dai la cuptor, 30-40 de minute, după ce ai acoperit vasul cu o folie de aluminiu. Serveşti cepele legate cu fire de ceapă verde.