Cele mai simple mâncăruri de post

cele mai simple mancaruri de post jpeg

Le-am numit cele mai simple mâncăruri de post, dar pot fi la fel de bune pentru vegetarieni ori pentru cei care refuză să mănânce carne din diverse motive. Am adunat aceste reţete de prin întreaga ţară de la gospodine cu ştate vechi care şi-au propus să-i imprsioneze pe cei apropiaţi.

Cele mai simple mâncăruri de post - Mâncare de post cu orez şi soia

Mâncare de post cu orez şi soia - Ingrediente

1-2 ardei graşi 1 cană plină orez 1 ceapă 5 roşii cherry 50 ml ulei 2 linguriţe boia 50 g cuburi de soia 2 căţei de usturoi Sare şi piper Condimente (curry) Pătrunjel proaspăt Mărar proaspăt

Mâncare de post cu orez şi soia - Mod de preparare

Se pun cuburile de soia la fiert în apă clocotită, cu puţină sare şi 2-3 crenguţe de pătrunjel proaspăt. Se lasă la fiert în jur de 20 de minute. Orezul se pune la fiert în apă cu puţină sare, după ce a fost spălat bine. Când este fiert, se ia de pe foc, se strecoară, se spală cu apă rece şi se pune din nou la fiert cu o ceaşcă de apă.

Se adaugă roşiile cuburi şi ardeiul gras tăiat mărunt. Se lasă pe foc. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie mărunt, apoi se căleşte 2 minute, împreună cu boia. Se amestecă bine şi se toarnă peste orez. Se lasă pe foc timp de 10 minute, timp în care se amestecă mereu.

Soia se scurge bine de apă prin presare şi se pune peste orez. Se adaugă acum şi usturoiul tocat, condimentele şi se mai lasă pe foc 2 minute, amestecând mereu să nu se prindă. Mâncarea de post cu soia şi orez trebuie să arate exact ca un pilaf.

Se serveşte caldă cu verdeaţa tocată mărunt, presărată în farfurie înainte de a servi. Se poate mânca alături cu murături sau salata de varză proaspătă. Poftă bună!

Cele mai simple mâncăruri de post - Mâncare de post cu prune fumate

Mâncare de post cu prune fumate - Ingrediente

500 g prune uscate

– 300 g orez

– 2 l apă

– 130 g zahăr

– un praf de sare

Mâncare de post cu prune fumate - Mod de preparare

Se spală prunele în câteva ape, până când apa scursă rămâne curată. Se pun la fiert şi se dau de câteva ori în clocot. Într-o tigaie mai adâncă, se pune puţin ulei la încins, în care se perpeleşte orezul, după ce este şi el spălat în câteva ape, apoi se adaugă câte puţin din apa în care au fiert prunele.

Când orezul este pe trei sferturi gata, oprim focul şi scoatem prunele, lăsându-le să se răcească. Punem zahărul într-o crăticioară mică la caramelizat, apoi îl „stingem” cu o cană din apă de la prune şi îl lăsăm să se topească. Scoatem sâmburii prunelor, presându-le între degete. Punem orezul, prunele fierte şi zahărul stins într-o crăticioară, la foc mic, mestecând din când în când. Poftă bună!

Cele mai simple mâncăruri de post - Mâncare de post cu ciuperci şi dovlecei

Mâncare de post cu ciuperci şi dovlecei - Ingrediente

2 dovlecei

500 g ciuperci

1 vânătă mai mică

200 ml suc de roşii

1 ceapă

1 ardei

50 g caşcaval vegetal

sare

piper

4-5 linguri ulei

100 ml apă

Mâncare de post cu ciuperci şi dovlecei - Mod de preparare

Tai legumele felii nu foarte groase, le asezonezi cu sare şi piper după gust şi le pui alternativ într-o tavă. Amesteci sucul de roşii cu apă şi ulei. Torni sucul peste legume şi dai tava la cuptor pentru 40 de minute. Cu 10 minute înainte să fie gata, presari caşcaval vegetal ras.