Varza murată este unul dintre deliciile anotimpului rece. Însă când o combini şi cu varză proaspătă, şi cu un ciolan de porc gătit în bere, nu poţi obţine decât o mâncare delicioasă. Acest preparat este recomandat de chef Marian Ion, de la Berăria H din Bucureşti.
 
Ingrediente
 
  • 1 ciolan de porc de 1,5-2 kg
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • foi de dafin, după gust
  • ¼ ţelină
  • 1 ½ pahar cu bere
  • sare, după gust
  • 1 lingură muştar
  • ¼ linguriţă seminţe chimen
  • 1 linguriţă miere
  • 2 linguri sos de soia
Pentru garnitură
  • 500 g varză dulce 
  • 500 g varză murată
  • 1 lingură untură
  • ¼ linguriţă seminţe chimen
  • boabe de piper, după gust
  • sare, după gust
  • verdeaţă tocată
  • 1 pahar vin alb sec
Speli ciolanul şi îl pui într-o oală cu apă. Adaugi morcovul şi ţelina curăţate, ceapa cu tot cu coajă, foile de dafin, 1 pahar cu bere şi sare. Îl fierbi aproximativ 2 ore, până e făcut pe trei sferturi, îndepărtând spuma ori de câte ori e nevoie.
 
Îl scoţi din oală şi îl laşi la răcorit, apoi îl ungi cu o pastă făcută din muştar şi seminţe de chimen. Pregăteşti un sos din restul de bere, soia şi miere. Pui ciolanul într-o tavă, torni sosul peste el şi îl dai la cuptor, 30 de minute, la 180 °C. Îl stropeşti constant cu sosul din tavă, pentru a obţine o crustă rumenă şi crocantă. 3Pentru garnitură, tai fideluţă cele două tipuri de varză.
 
Le căleşti în untură 10-15 minute, apoi adaugi boabele de piper, seminţele de chimen, potriveşti gustul de sare şi torni vinul. Laşi pe foc până scade toată zeama.
 
Serveşti ciolanul cu varză, ornat cu verdeaţă proaspătă, după preferinţă. 
 
FOTO: Sorin Stana
Loading...