Sărățele de casă

saratele de casa jpg

Bogdan Constantinescu, București, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!

Ingrediente

550 g făină + 1 lingură pentru blatul de lucru

350 g telemea

250 g unt

82% grăsime

100 g smântână

25% grăsime

4 g drojdie uscată sau 10 g drojdie proaspătă

20 g miere

30 ml apă călduță

1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte

semințe de chimen, susan sau de mac pentru decor

Mod de preparare

Activezi drojdia: într-un castron mic, dizolvi drojdia în apa călduță, adaugi o lingură de făină (din cantitatea totală recomandată) și mierea. Amesteci și lași deoparte 10 minute, la temperatura camerei, până când își dublează volumul.

Razi brânza prin răzătoarea mare, iar untul îl tai bucățele.

Pui făina și untul în bolul mixerului și mixezi la viteza cea mai mică până când obții un amestec cu textură nisipoasă. Adaugi telemeaua rasă și omogenizezi. Pui drojdia activată și smântâna, în tranșe, în mixerul la viteză mică până când aluatul începe să se adune în bulgărași.

Răstorni aluatul pe o folie alimentară și aduni toate firimiturile, presându-le bine cu mâinile. Împachetezi aluatul în folie și îl lași o oră să se odihnească.

Preîncălzești cuptorul, presari pe blatul de lucru o lingură de făină, tai aluatul în două părți, să fie mai ușor de manevrat și-l întinzi cu sucitorul, până la o grosime de 0,5 cm. Decupezi foaia în sărățele de aproximativ 1,5 x 10 cm.

Așezi sărățelele pe foaia de copt, în tăvi, le ungi cu o pensulă, cu gălbenușul bătut cu lapte. Presari semințele dorite și coci 15 minute sau până se rumenesc. Se pot păstra într-o cutie bine închisă, în cămară, timp de 2-3 săptămâni.