Tort diplomat
Diana Georgiana Dumitru, Ploiești, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
Ingrediente
Pentru blatul sponge:
6 ouă
180 g zahăr
18 g făină
60 ml lapte
40 ml ulei
1 praf de sare
esență de vanilie
Pentru crema diplomat:
50 ml apă
150 g zahăr
30 g făină
370 ml lapte fierbinte
esență de vanilie
10 g gelatină granule
300 ml smântână pentru frișcă, 30% grăsime
5 gălbenușuri
Alte ingrediente:
cremă de brânză
2 linguri zahăr pudră
350 g mix fructe conservate (ananas, piersici...etc)
50 g portocală confiată
esență de rom
300 g mascarpone rece
250 ml smântână pentru frișcă
Mod de preparare
Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri și mixezi albușurile cu praful de sare. Adaugi zahărul treptat și continui până obții o bezea fermă. Pui gălbenușurile peste bezea și amesteci bine cu o spatulă. Adaugi, treptat, făina cernută și amesteci cu mișcări largi până la omogenizare. Torni uleiul, laptele și esența de vanilie și încorporezi.
Pui compoziția într-o tavă de 20 cm pe care o introduci la cuptorul preîncălzit 30 de minute sau până trece testul scobitorii. După ce s-a răcit, tai blatul în secțiune transversal în 3 felii.
Pentru crema diplomat, hidratezi gelatina cu apă și o dai deoparte, apoi amesteci gălbenușurile cu zahărul, încorporezi făina, apoi laptele fierbinte și omogenizezi. Torni amestecul într-o cratiță, la foc mic, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă, după care oprești focul. Adaugi și esența de vanilie, iar după ce s-a răcit, torni gelatina topită. Încorporezi în compoziție și frișca lichidă, rece, puțin mixată anterior. Treci mousse-ul vanilat prin sită pentru a obține o cremă fină, aerată.
Monteazi prima felie de blat în inelul metalic cu folie de acetat. Blatul se însiropează cu sucul din conserva de ananas pentru un plus de savoare. Torni jumătate din cremă, apoi adaugi fructele din conservă, tăiate bucăți mici, scurse în prealabil, împreună cu 25 g de portocală confiată. Acoperi fructele cu puțină cremă, apoi așezi cea de-a doua felie de blat și o lași în congelator 10 minute. Însiropezi blatul din nou și pui crema rămasă și fuctele. Acoperi fructele cu puțină cremă, apoi așezi ultima felie de blat însiropat.
Lași tortul în frigider peste noapte. A doua zi, acoperi tortul cu crema de brânză: cu ajutorul unui mixer, bați bine smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră, apoi adaugi brânza mascarpone și acoperi tortul cu această cremă. Decorezi cu fructe după preferință.