Făina potrivită la aluatul potrivit

paine din grau intreg cu mix de seminte poza final 848x477 jpeg

Cei care urmăresc emisiuni culinare „de afară” sau care frecventează bloguri de profil în limba engleză tot aud/citesc de „self raising flour” (în traducere „făină cu agent de creştere”).

Pe principiul „nu ştie ţăranul ce e şofranul”, prima dată te întrebi dacă e vreo făină dintr-un grâu special, care ajută aluatul să crească de capul lui, mai ceva ca Făt-Frumos. Apoi analizezi şi îţi dai seama că nu poate exista aşa ceva, indiferent cât de avansată ar fi civilizaţia gastronomică Occidentală sau de peste ocean.

De fapt, „self raising flour” este o făină deja amestecată cu făină şi maia. Am văzut pentru prima oară aşa ceva într-un hipermarket de la noi weekendul trecut. Poate că există de mult timp şi în România, dar până acum nu mi-a sărit în ochi. Nu m-am uitat după ea. Am „experimentat” cumpărând o pungă cu 500 gr de făină integrală de la sine crescătoare, amestecată cu seminţe de dovleac şi de floarea soarelui. Preţ: 4 lei şi ceva. Am devărsat-o într-un bol, am adăugat 300 ml de apă, am frământat şi gata pâinea! Convenabil, ca timp. Dacă cumpăram separat făina, seminţele şi drojdia poate ieşeam mai ieftin, dar nu cu mult. Pot să spun că am luat o pâine … semipreparată. Vă recomand să încercaţi făină cu agent de creştere şi la voi acasă.

pâinea

Află de AICI ce fel de aluat poţi prepara din fiecare tip de făină.

Află de AICI ce fel de aluat poţi prepara din fiecare tip de făină.