Compot asortat de toamnă
A venit toamna, anotimpul când se fac proviziile de iarnă. Fie ele borcane de murături, zacuscă sau compot, cămara trebuie să fie plină pentru zilele geroase ce se aştern în faţa noastră. Fructele de toamnă ne îmbie la prepararea compotului asortat, aşa că iată două reţete rapide de compot asortat de toamnă. Prima reţetă este pentru compotul care urmează să se consume imediat, iar cea de-a doua este pentru cei care vor să-şi umple cămara cu bunătăţi.
Ingrediente Compot asortat de toamnă 1:
- 1 bucată de strugure mai mare
- 2 pere
- 4 mere
- 4 linguri de zahăr
- 1 litru de apă
- 2 felii de lămâie
Mod de preparare Compot asortat de toamnă 1:
Într-o oală cu capacitatea de 2 litri jumătate se pun la fiert litrul de apă şi zahărul. Apoi, se spală bine fructele. La strugure este bine să se aleagă cele mai frumoase şi sănătoase boabe. Apoi, se vor scoate sâmburii din ei, cu ajutorul unei agrafe. Merele şi merele se taie pe jumătate, se curăţă partea din mijloc cu sâmburi, se taie cubuleţe. Toate fructele se pun frumos într-un castron.
Când siropul a început să clocotească, se adaugă şi fructele şi se lasă la fiert la foc mic timp de 25 de minute maximum. După ce s-au fiert, se pun şi feliile de lămâie şi se ia oala de pe foc. La sfârşit se pune în borcane de sticlă şi se păstrează nu mai mult de două zile la frigider. Se serveşte cald sau rece, după preferinţe. Este proaspăt şi excelent pentru zilele de toamnă ploioase sau răcoroase.
Ingrediente Compot asortat de toamnă 2:
- 1 kg de pere
- 1 kg de nectarine
- 1 kg de mere
- 1 kg de struguri
- Zahăr
- Apă
Mod de preparare Compot asortat de toamnă 2:
Se pregătesc fructele: strugurii se desfac de pe ciorchine bob cu bob şi se spală bine, nectarinele se spală, apoi se scot sâmburii şi se taie feliuţe. Apoi, se scot cotoarele de la mere şi pere cu un cuţit special, după care se taie cubuleţe şi se stoarce zeama de la o lămâie pentru a evita înnegrirea lor.
Apoi, toate fructele se pun într-un castron mai mare. Borcanele se spală bine, apoi se lasă 3-5 minute la cuptorul încins pentru a se usca bine. Se scot borcanele, se umplu trei sferturi cu fructele asortate şi se adaugă la fiecare borcan două linguri de zahăr. Astfel, veţi avea compot asortat de toamnă dulce-acrişor. Cine îl preferă mai dulce, mai poate adăuga zahăr.
Borcanele se completează cu apă, se înfiletează bine şi se agită pentru a se topi zahărul. Se ia un vas încăpător, dar cu gura joasă, se acoperă pe fund cu un prosop, apoi se pun borcanele. Se umple vasul cu apă până la jumătate şi se pune pe foc. Se lasă la fiert până când zeama se colorează, nu se lasă mai mult, deoarece fructele se vor sfărâma. După ce se ia vasul de pe foc, borcanele se lasă în apă până când aceasta se răceşte complet, abia apoi se bagă în cămară.