Raţă cu nuci

Ingrediente: 1 raţă tânără, 2 cepe, 5 căţei de usturoi, 2 linguri unt, 1 cană orez fiert, 1 cană vin alb, 200 g miez de nucă zdrobit, 2 frunze de dafin, sare, piper
Mod de preparare: Timp de preparare: 2h 25 min Dificultate: mică
Cureţi raţa de măruntaie (păstrezi ficatul şi pipota) şi de grăsimea în exces, apoi o ştergi pe dinăuntru cu hârtie absorbantă. Ceapa o tai mărunt şi o căleşti într-o lingură de unt, adaugi ficatul şi pipota tăiate mărunt. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Într-un castron, amesteci orezul fiert cu ceapa şi cu măruntaiele, cu 100 g miez de nucă zdrobit şi cu usturoiul pisat. Umpli raţa cu compoziţie, o coşi la fund, îi prinzi cu aţă picioarele şi o ungi bine cu o lingură de unt.
Aşezi raţa în tavă, torni vinul amestecat cu puţină apă, frunzele de dafin şi coci la foc potrivit 30 de minute, apoi la foc mic circa o oră jumătate. Din când în când, ungi friptura cu sosul din tavă. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, pui nuca rămasă pe pieptul raţei ca un guler, ca să se rumenească.