Ştim cu toţii că pastele făcute în casă nu au comparaţie. Gnocchi, aceste găluşte tradiţionale din Italia, se pot face atât în varianta cu cartof, cât şi cu cartof dulce.

 

Ingrediente
Pentru paste:
500 cartofi dulci
2 ouă
300 g făină albă, plus  2-3 linguri pentru tapetat
1 linguriţă sare
1 lingură unt
Pentru sos:
100 g spanac baby
50 g rucola
2 căţei de usturoi
100 g parmezan ras
80 ml smântână pentru gătit (32% grăsime)
1 lingură unt
sare, după gust
 
 
Preîncălzeşti cuptorul la 200 °C. Înţepi cartofii din loc în loc cu o furculiţă, îi transferi într-o tavă cu hârtie de copt şi laşi la cuptor 40 de minute, apoi dai deoparte. După ce s-au răcorit, scobeşti miezul cartofilor într-un bol mai larg şi îl pasezi până obţii un piure. Adaugi ouăle, făina, sarea şi amesteci până obţii un aluat omogen. Tai bila de aluat în patru părţi egale.
 
Tapetezi suprafaţa de lucru cu restul de făină şi rulezi o bucată de aluat până ce fâşia capătă o grosime de 2 cm. Tai bucăţele de un centimetru, pe care le presezi uşor cu dinţii unei furculiţe, pentru a le da forma de gnocchi. 
 
Fierbi pastele în apă clocotită cu sare până se ridică la suprafaţă, apoi le scurgi într-o strecurătoare, pui untul, cât sunt încă fierbinţi, şi amesteci. 3 Într-un blender, mixezi spanacul şi rucola spălate până obţii o pastă. Topeşti untul şi sotezi usturoiul dat prin răzătoarea mică 1 minut, la foc mic. Adaugi piureul de spanac, parmezanul ras, sare, după gust şi omogenizezi.
 
Torni smântâna lichidă şi mai ţii pe foc 2 minute, amestecând ocazional. Serveşti pastele calde, cu sosul de spanac şi decorezi după imaginaţie.
 
FOTO Shutterstock