Chiftele puțin altfel

chiftele cu broccoli jpg

Suedezii au köttbullar, spaniolii, albondigas, olandezii, bitterballen, grecii au keftedes, iar din India și până în Orientul Mijlociu se numesc kofta. Noi avem chiftelele, însă nu strică, din când în când, să le gătim puțin altfel.

Chiftele cu broccoli și năut

Ingrediente pentru chiftele cu broccoli și năut

4-5 buchețele proaspete de broccoli

1 ceapă

1 ceașcă năut din conservă

¼ cană ierburi aromatice proaspete (busuioc, mărar, pătrunjel, coriandru)

1 ou

1 linguriță sare

1 ceapă verde

½ cană brânză rasă (cheddar, mozzarella sau tofu)

¼ linguriță piper

1 cățel de usturoi

¼ cană făină sau pesmet

2-3 linguri ulei, pentru prăjire

Cum faci chiftele cu broccoli și năut

Pui broccoliul la fiert, la aburi, până se înmoaie foarte puțin. Scurgi bine și laşi să se răcească pe un prosop de bucătărie de hârtie pentru a absorbi bine apa.

Adaugi în robotul de bucătărie broccoliul fiert şi scurs, ceapa verde și pe cea uscată tocate, ierburile aromatice după preferință, oul, brânza, ¾ din cantitatea de năut și amesteci până când se omogenizează. Pui compoziția într-un castron, adaugi făina sau pesmetul pentru a le lega și restul de năut. Din amestecul obţinut, formezi chiftelele cu mâinile puțin umezite. Dacă nu sunt suficient de compacte, le mai poți da puțin prin făină sau pesmet.

Le rumenești


Chiftele cu spanac şi telemea

chiftele cu spanac jpg

Ingrediente pentru chiftele cu spanac şi telemea

450 g spanac proaspăt sau congelat

150 g telemea de vacă

150 g telemea de capră

450 g carne tocată

2 linguri pesmet susan

2 căţei de usturoi 4 ouă

sare și piper, după gust

ulei, pentru prăjit

Cum faci chiftele cu spanac şi telemea

Opăreşti spanacul în apă cu sare câteva minute şi îl laşi la scurs. Îl tai mărunt sau îl bagi în blender, îl amesteci cu brânza rasă, carnea, ouăle, usuroiul pisat, pesmetul, sare și piper până se omogenizează.

Cu mâinile umezite, formezi chifteluţele, le dai prin susan şi le prăjeşti în ulei, la foc mediu, pe ambele părți.

Se pot servi cu sos de smântână.

Chiftele umplute cu măsline verzi

chiftelle cu masline jpg

Ingrediente pentru chiftele umplute cu măsline verzi

2 felii pâine ¼ ceașcă lapte

1 cățel de usturoi zdrobit

½ linguriță nucșoară

2 linguri făină

1 lingură pătrunjel tocat fin

1 ou

1 kg carne de vită sau de curcan tocată

2 linguri ulei de măsline sare

¼ ceașcă măsline verzi piper

Cum faci chiftele umplute cu măsline verzi

Cureți coaja de la pâine și o înmoi 2 minute în lapte. O storci bine, apoi o amesteci cu usturoiul zdrobit, nucșoara proaspăt rasă, oul, pătrunjelul tocat fin, sare și piper, după gust. Adaugi carnea de vită tocată și frămânți până se omogenizează.

Formezi chifteluțele, în mijlocul cărora introduci o jumătate de măslină verde sau măsline tăiate mărunt. Le dai prin făină, încălzești uleiul într-o tigaie și le prăjești până se rumenesc. Se pot servi atât calde, cât și reci.