Mămăligă în „pături“

mmaliga in paturi jpg

Mămăliga este, de câteva sute de ani, unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Este o mâncare simplă, făcută inițial din mei sau alte cereale, înainte ca porumbul să fie adus în Europa și cultivat în România, la jumătatea secolului al XVII-lea. A fost multă vreme un înlocuitor al pâinii, care era considerată un lux în gospodăriile ţărănești.

Ingrediente pentru mămăligă în „pături“

Pentru mămăligă:

1 l apă

200 g mălai

15 g sare

Pentru umplutură:

5 ouă 20 g unt

200 g cârnat afumat

100 g slănină afumată

100 g cașcaval

200 g caș sărat

100 g smântână

Mod de preparare mămăligă în „pături“

Pui apa la fiert într-un ceaun, iar când ajunge la punctul de fierbere, adaugi sarea și torni mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel sau cu o lingură de lemn. Când terciul începe să fiarbă, amesteci viguros 1-2 minute, ca să se omogenizeze. Ții 20 de minute la foc mic, apoi dai deoparte.

Într-un vas termorezistent uns cu unt, pui un strat de mămăligă și adaugi cașul dat prin răzătoare și smântâna. Urmează un strat de mămăligă, apoi cârnatul și slănina tăiate cubulețe. Pui al treilea strat de mămăligă și torni 3 ouă bătute. Urmează ultimul strat de mămăligă, restul de ouă bătute și cașcavalul ras.

Dai vasul la cuptor, la 180 °C, aproximativ 30 de minute. Servești preparatul cald, decorat după imaginație.