Pilaf cu urzici
Pilaful cu urzici este un preparat simplu, hrănitor și plin de savoare, perfect pentru primăvară.

Ingrediente:
250 g urzici proaspete
200 g orez (de preferat cu bob lung sau basmati)
1 ceapă medie
1 morcov mic (opțional, pentru un plus de gust și culoare)
2 căței de usturoi
3 linguri ulei de măsline
500 ml supă de legume sau apă
sare și piper, după gust
1 linguriță boia dulce (opțional, pentru aromă)
1 foaie de dafin
1 legătură pătrunjel sau mărar tocat
1 lingură suc de lămâie (opțional, pentru un gust fresh)
Mod de preparare
Spală bine urzicile în mai multe apei. Opărește-le 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-le și toacă-le mărunt.
Într-o cratiță, încinge uleiul și călește ceapa tocată fin până devine sticloasă. Adaugă morcovul ras și usturoiul tocat și călește încă 1-2 minute.
Pune orezul în cratiță și amestecă bine. Adaugă boiaua și foaia de dafin, apoi toarnă supa de legume sau apa.
Lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 15 minute, amestecând din când în când.Când orezul este aproape fiert, adaugă urzicile tocate și mai lasă pe foc 5 minute.
Condimentează cu sare, piper și, dacă dorești, puțin suc de lămâie pentru un gust proaspăt.
Stinge focul și presară deasupra pătrunjelul sau mărarul tocat. Acoperă cratița cu un capac și lasă pilaful să se odihnească 5 minute înainte de servire. Servește cald, simplu sau alături de murături sau salată verde.