Tort cu cremă de cafea şi ciocolată albă
Chiar dacă tocmai a trecut Valentine's Day, ne putem pregăti şi de Dragobete. Şi cum am putea să-l întâmpinăm mai bine, dacă nu cu un tort delicios.
Ingrediente (12 porţii)
Pentru blat 6 ouă 150 g zahăr 3 linguri ulei 40 g amidon alimentar 20 g pudră de cacao 100 g făină 100 g miez de nucă măcinat 1 praf de copt 1 praf de sare
4 gălbenuşuri
200 g zahăr
50 g lapte praf
500 ml frişcă
3 linguri cafea instant
10 g gelatină
300 g ciocolată albă
50 g unt
100 g ciocolată neagră
1 lingură unt
Cum se prepară
Se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul treptat, bătându-se în continuare până când albuşurile devin tari, lucioase, ca la bezea. Separat, se freacă gălbenuşurile cu uleiul până când compoziţia îşi dublează volumul, apoi se amestecă cu albuşurile. Se adaugă făina cernută cu praful de copt, pudra de cacao şi amidonul. La sfârşit, se adaugă nuca şi se amestecă uşor. Se coace într-o formă de tort, unsă şi tapetată 35-40 de minute.
Între timp, se prepară crema, frecând gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele praf şi cafeaua dizolvată într-o ceaşcă de apă. Compoziţia se fierbe la bain-marie, amestecând permanent, până se îngroaşă. Se lasă la răcit. Când este călduţă, se adaugă gelatina înmuiată în apă rece, iar când este complet rece, se adaugă frişca şi se omogenizează.
Se taie blatul de tort în trei şi se pune cremă între părţi. Deasupra tortului se toarnă glazura preparată din ciocolata albă topită cu untul. Se decorează cu ciocolată neagră topită şi frecată cu unt.