Tort cu portocale şi marţipan
Dulciurile cu creme de citrice, răcoritoare, aromate şi uşoare, sunt, cu siguranţă, preferate le aorice vârstă. Iată una dintre reţete:
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 7 ouă 200 g zahăr 250 g făină 100 ml lapte dulce 100 g unt coajă rasă de la o portocală şi de la un lime 1 praf de copt zeama de la 1 lime
1 borcan gem de portocale
2 albuşuri
150 g zahăr pudră
100 g ciocolată
60 g migdale măcinate
2 albuşuri
150 g zahăr pudră
3 linguri zeamă de portocală
1 portocală
1 lime
50 g frişcă
Mod de preparare
Amesteci, într-un castron mare, făina cernută cu praful de copt, zahărul, coaja de portocală şi de lime. Pui untul, apoi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând energic după fiecare. Adaugi apoi laptele, puţin câte puţin, zeama de lime şi închei cu încorporarea delicată a albuşurilor bătute spumă tare.Torni compoziţia într-o formă rotundă de tort, detaşabilă, tapetată cu folie specială pentru copt, şi introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 40-45 de minute.
Pentru glazură, baţi albuşurile spumă cu zahărul pudră şi cu zeama de portocală. Pentru prepararea marţipanului, baţi albuşurile spumă tare, le amesteci bine cu zahărul pudră, după care adaugi migdalele măcinate. Întinzi pasta obţinută într-un strat subţire şi uniform pe o foaie de staniol (rotundă) unsă. Torni ciocolata topită peste ea şi dai la rece, să se întărească.
Tai blatul în trei şi le umpli cu gem de portocale. Torni glazura peste tort, nivelezi şi decorezi cu felii subţiri de portocală. Ungi cu un strat subţire de frişcă, aşezi deasupra triunghiuri de marţipan cu ciocolată, apoi câteva felii subţiri de lime şi un trandafir de frişcă la mijlocul tortului (ca în imagine).
Sfat! Tortul este la fel de delicios şi cu gem de caise.