Paella este un preparat tradiţional spaniolă, potrivit pentru mesele de prânz în familie sau cu prietenii. Provine din regiunea Valencia, răspândită apoi în toată ţara

Ingrediente (4 porţii)

250 g orez cu bobul oval
2 cârnaţi chorizo picanţi
3-4 pulpe superioare de pui
3-4 creveţi
2 cepe roşii potrivite ca mărime
3 căţei de usturoi
1 ardei iute roşu
1 ardei capia roşu sau galben
3 linguri boabe de mazăre conservată
2 roşii
600 ml supă strecurată de pui
75 ml vin alb sec
50 ml ulei de măsline
ierburi aromate (cimbru, busuioc)
condimente (şofran, boia de ardei dulce, sare, piper)

Mod de preparare

Se curăţă pulpele de pui şi creveţii, se fierb în apă puţin sărată, la foc mic, circa 20 de minute (pentru pui) şi 10 minute (pentru creveţi). Se scot deoparte, se strecoară supa, se adaugă în ea un praf de şofran, o linguriţă boia de ardei dulce, puţin piper, se amestecă să se dizolve condimentele, apoi se adaugă şi căţeii de usturoi zdrobiţi. Supa se păstrează caldă.

Separat, se cojesc cârnaţii de membrana exterioară, se taie felii şi se rumenesc uşor în puţin ulei. Se scot cârnaţii deoparte şi în grăsimea rămasă se căleşte ceapa tocată fin. Când se înmoaie, se adaugă ardeiul tăiat fâşii (sau cubuleţe). Se lasă la călit circa 2 minute.

Se adaugă orezul spălat şi bine scurs, apoi se adaugă vinul, boabele de mazăre, cimbru, busuioc, eventual sare, dacă mai este nevoie şi se fierb 2-3 minute până se evaporă alcoolul.
Se aşază peste orez, îmbinând culorile cât mai „artistic”, pulpele de pui, creveţii, feliile de chorizo şi roşiile tăiate rondele. Se toarnă uşor cu polonicul supa caldă, doar până la nivelul orezului şi se introduce vasul la cuptor pentru circa 15-20 de minute, până când supa este absorbită de orez. Se mai lasă 15 minute în cuptorul stins să se combine aromele, apoi se serveşte.

Loading...