Top 3 delicii care te răcoresc

alimente dietetice jpeg

Canicula îţi fură şi ultimul strop de energie? Apără-te de soarele puternic şi revigorează-te consumând câteva alimente delicioase.

1. Îngheţată de mentă şi lămâie

Niciun desert de vară nu te răcoreşte mai bine decât o îngheţată cu mentă. Uleiurile volatile din această plantă te reconfortează. Pentru a te bucura cât mai mult de senzaţia de răcoare, foloseşte frunze proaspete de mentă.

Ai nevoie de: 250 ml lapte, 150 g zahăr, 500 ml frişcă lichidă, 40 g frunze de mentă, 5 gălbenuşuri, 100 g ciocolată de menaj amăruie, fructe pentru decor

Speli frunzele de mentă şi le laşi la scurs. Amesteci laptele cu zahărul, menta şi jumătate din frişca lichidă şi pui la foc mic până se înfierbântă (fără să fiarbă). Iei vasul de pe foc, acoperi şi laşi 30 de minute. Scoţi frunzele de mentă şi le presezi în strecurătoare.

Baţi restul de frişcă şi gălbenuşurile bine. Pui din nou amestecul de lapte la foc mic şi, când s-a încălzit, îl torni treptat peste gălbenuşuri. Fierbi amestecul la foc porivit, amestecând continuu, până se îngroaşă. Laşi să se răcească şi încorporezi frişca amestecând uşor.

Razi ciocolata şi o amesteci în compoziţia de îngheţată. Torni totul într-o caserolă din plastic şi o pui la congelator pentru minimum 6 ore. O serveşti decorată cu fructe şi cu frunze de mentă.

2. Salată de citrice

Fructe zemoase şi pline de vitamine, citricele te hidratează şi te apără de efectele nedorite ale caniculei: deshidratare, tulburări cardiace, vertij, dureri de cap ş.a. În plus, o cură de o săptămână-două cu portocale, mandarine sau grepfrut îţi va întări rezistenţa în faţa infecţiilor respiratorii cauzate de aerul condiţionat sau de consumul excesiv de băuturi reci cu gheaţă. Încă ceva! Citricele sunt o sursă bogată de potasiu, un mineral care reglează eficient excesul de transpiraţie la nivelul corpului.

Ai nevoie de: 1 portocală, 1 mandarină, 1 grepfrut, 2-3 linguri cu lichior de lămâie, 100 ml frişcă lichidă îndulcită, miere

Cureţi fructele şi le tai cubuleţe. Le pui într-un bol, le amesteci cu miere, după gust şi lichior de lămâie. Baţi frişca lichidă şi după ce se întăreşte o pui într-un şpriţ. Ornezi salata de fructe şi o serveşti imediat.

3. Supă rece de castraveţi cu pătrunjel

Castraveţii te hidratează rapid, având un efect de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Dacă vrei să-l pregăteşti şi altfel decât în salate atunci poţi prepara o supă rece din următoarele ingrediente.

Ai nevoie de: 2 castraveţi lungi, 750 g iaurt, 2 căţei de usturoi, 125 ml de lapte, 1 legătură pătrunjel, zeama de la o lămâie, 3 linguri ulei măsline, sare, piper

Speli castraveţii şi cureţi usturoiul. Tai rondele castravetele, pisezi usturoiul şi pui într-un vas. Adaugi iaurtul, laptele, sucul de lămâie, usturoiul pisat şi uleiul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust şi amesteci bine. Introduci supa la frigider pentru o jumătate de oră. Presari cu pătrunjel în momentul servirii.