Cine nu a gustat vreodată faimoasele antreuri Fatayer? Pe meleagurile orientale, această reţetă tradiţională este de nelipsit! Iată cum poţi prepara portofelele cu spanac şi brânză chiar la tine în bucătărie.

Ingrediente  

Pentru aluat  

  • 370 g făină 
  • 80 ml ulei de măsline  
  • 1 linguriţă drojdie uscată 
  • 200 ml apă  
  • ½ linguriţă sare  
  • ½ linguriţă zahăr 

Pentru umplutură  

  • 250 g brânză feta  
  • 400 g spanac  
  • 1 legătură untişor 
  • 1 lingură zeamă de lămâie  
  • 1 lingură ulei 
  • sare, după gust 
  • piper, după gust  
  • 1 ou, pentru uns  

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 190 ̊C.  

Dizolvi drojdia în puţină apă cu zahăr şi dai deoparte 10 minute pentru a se activa. Pentru aluat, torni într-un recipient mare făina, sarea, drojdia şi uleiul, amestecând treptat cu apă până obţii un aluat uşor lipicios şi moale. Îl laşi la dospit 1 oră.  

Pentru umplutură, cureţi de codiţe şi speli sub jet de apă rece spanacul şi untişorul. Le scurgi foarte bine şi le toci mărunt. Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti verdeţurile câteva minute, apoi torni zeama de lămâie. Asezonezi cu sare şi piper după gust. Dai tigaia deoparte şi adaugi brânza feta sfărâmată.  

Întinzi o foaie din aluat cu un sucitor, apoi tai pătrate cu latura de 10 cm. Pui o lingură cu umplutură în mijlocul fiecărui pătrat de aluat. Foloseşti ambele mâini pentru a împături colţurile, pentru ca la final să obţii forma unor portofele. Le sigilezi foarte bine pentru a nu se desface în timpul coacerii.   

Baţi oul şi ungi plăcinţelele, apoi le aşezi într-o tavă cu hârtie de copt, lăsând loc suficient între ele. Le laşi la cuptor 25-30 de minute până se rumenesc.  

Le serveşti calde sau reci, cu sosul preferat. 

Poftă bună! 

Foto: Shutterstock.com 

 

Încearcă şi reţeta de Portofele cu brânză

 

Loading...