Considerată una dintre cele mai „neprietenoase“ plante din natură, urzica este, în schimb, un adevărat aliment-medicament. Creşte fără să fie semănată în grădini, păduri sau chiar la marginea drumului, nu are nevoie de îngrijiri şi are numeroase întrebuinţări. În gastronomie, poate fi folosită în diverse preparate (supe, plăcinte, risotto, chifteluţe), iar în medicină pentru decocturi, tincturi şi cataplasme. Extractul de urzici este folosit şi în multe produse cosmetice, de la şampoane la creme. În timpul Primului Război Mondial, germanii au făcut, pentru armata lor, uniforme din fibre de urzici. Urzica proaspătă este bogată în acid formic, o substanţă iritantă care dă caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin uscare sau fierbere, substanţele iritante sunt distruse, iar proprietatea de urzicare dispare, astfel că urzicile pot fi consumate doar după ce au fost preparate termic.

  • Pregătire:30 min
  • Porții:1 tavă
  • Gătire:1 h
  • Timp total:1 h 30 min
  • Categorie:aluaturi, tarte sarate
Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină integrală
125 g unt rece
1 ou 
1 lingură apă rece
1 praf de sare
 
Pentru umplutură
200 g urzici fierte şi scurse
4 ouă
sare, piper, după gust
250 ml smântână lichidă
200 g somon afumat
1 legătură ceapă verde
 
Mod de preparare
Tai cubuleţe untul rece şi-l amesteci cu făina până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul, apa şi sarea. Când aluatul s-a omogenizat, îl dai la frigider o oră.
 
Întinzi o foaie din aluat şi o aşezi într-o formă rotundă de tartă, inclusiv pe pereţii formei. 3Pentru umplutură, toci ceapa verde şi urzicile fierte, tai fâşii somonul afumat. Baţi ouăle cu sare şi piper, adaugi smântâna lichidă, legumele şi somonul. Omogenizezi compoziţia şi o torni în tava de tartă. Dai tarta la cuptorul preîncălzit, la 180 ºC, 20 de minute.
 
Reduci temperatura la 160 ºC şi mai coci 30 de minute. Laşi quiche-ul la răcorit înainte de a-l porţiona.
 
FOTO: Shutterstock
Loading...