Reţetă de zacuscă cu vinete şi ardei
A venit toamna cu roadele ei nenumărate şi gospodinele se pregătesc deja de muncă. Unul din produsul pe care toată lumea îl aşteaptă, toamnă de toamn, este zacusca. Avem pentru voi reţeta pentru o zacuscă cu vinete şi ardei.
Reţetă de zacuscă cu vinete şi ardei
Ingrediente
- 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine
- 2 kg ardei şi gogoşari copţi şi curăţaţi (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)
- 2 kg ceapă albă
- 3 l bulion de roşii
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 3 linguri de sare sau după gust
Prepară şi:
Lasagna cu legume: reţeta perfectă a lui Cezar Munteanu
Mod de preparare
Se coc vinetele, se curăţă, se scurg bine şi se toacă.
Coaceţi ardeii, curăţaţi-i, presaraţi sare şi tocaţi.
Dacă nu aveţi bulion deja pregătit (de toamnă), puteţi trece 3 kg de roşii prin maşina de tocat sau robotul de bucătărie. Apoi puteţi folosi sucul la reţeta de zacuscă.
Se toacă ceapa mărunt, într-un robot sau maşina de tocat carne. Se încinge ulei în ceaun şi se căleşte ceapa, amestecănd periodic.
După 15 minute, adăugaţi bulionul şi lăsaţi să mai fiarbă 15 minute.
În alt ceaun sau tigaie, căliţi vinetele tocate şi ardeiul copt tocat, timp de 15 minute.
Turnaţi vinetele în ceaunul cu ceapă şi bulion.
Amestecaţi bine, condimentaţi şi lăsaţi la fiert 2-3 ore. Amestecaţi periodic şi ţineţi parţial acoperit.
Zacusca e gata când devine lucioasă, uleiul e la suprafaţă şi consistenţa e densă. Se toarnă ferbinte în borcane curate şi uscate, sterilizate în prealabil. Poftă bună!
Prepară şi:
Trufe de ciocolată: o reţetă recomandată de chef Andrei Ţandără