„Noi, bucătarii, suntem o breaslă care are nevoie de atenţie, suntem nişte artişti“, spune Cezar Munteanu, unul dintre cei mai titraţi bucătari români şi chef des Rôtisseurs (chef rotiser al Bailliage-ului din România al confreriei Chaine des Rôtisseurs, înfiinţată în Franţa în anul 1248 – n.n.), una dintre cele mai prestigioase organizaţii de cultură gastronomică din lume. Cezar îşi aduce aminte cu drag de gustul fructelor şi al legumelor de odinioară, iar reţeta propusă de el cuprinde o bogăţie de legume proaspete.

Ingrediente

  • 150 g ciuperci
  • 1 kg dovlecei
  • 200 g ardei gras roşu
  • 100 g ceapă
  • 20 g usturoi
  • 100 ml ulei măsline
  • 10 g busuioc
  • 5 g oregano verde
  • 20 g pătrunjel
  • sare, piper
  • 100 g caşcaval afumat
  • 125 g mozzarella
  • 250 g suc de roşii
  • 100 ml smântână lichidă
  • 75 g parmezan ras
  • 30 g unt
  • nucşoară măcinată

Jumătate din cantitatea de dovlecei îi tai felii pe lungime, îi sotezi uşor în puţin ulei şi le pui deoparte. Restul de 500 g de dovlecei şi ardeiul gras îi tai cubuleţe. La fel procedezi cu ceapa, usturoiul şi cu ciupercile. Le căleşti, adaugi busuioc, sare şi piper după gust şi le laşi să se răcească.

Tai caşcavalul şi mozzarella cubuleţe. Amesteci sosul de roşii cu sare, piper, oregano, pătrunjel şi cu nucşoară. Aşezi, într-o tavă, primul strat format din dovleceii tăiaţi pe lung şi restul legumelor în straturi, o parte din caşcaval, mozzarella şi din parmezan.

Peste ultimul strat, format din feliile de dovlecei, torni sosul de roşii, presari mozzarella, caşcavalul şi parmezanul rămase, smântâna lichidă şi câteva bucăţele de unt şi dai la cuptor până când se rumeneşte.

Loading...